fbpx

globalne temperature u svijetu mogle bi probiti kljucnu granicu 873x400 5f074da899c11

Skoro svaka zemlja mogla bi do 2030. doživjeti ekstremno vruće godine svake druge godine, prema novom istraživanju koje naglašava ogroman doprinos najvećih svjetskih zagađivača klimatskim promjenama.

Studija, koja je izradila modele, kombinovala je podatke o dosadašnjim emisijama i obećanjima pet najvećih zagađivača - Kine, SAD-a, Evropske unije, Indije i Rusije, danima prije klimatskog samita COP26 za smanjenje zagađenja kako bi se napravila predviđanja zagrijavanja po regijama do 2030. godine.
Naučnici su otkrili kako se očekuje da će 92 odsto od 165 proučavanih zemalja doživjeti svake dvije godine ekstremno visoke godišnje temperature, definisane kao veoma topla godina koja se dogodila jednom u stotinu godina u predindustrijskoj eri.
Aleksander Nauels iz "Climate Analytics", koji je koautor studije objavljene u časopisu "Communications Earth and Environment", rekao je da je to samo po sebi vrlo upečatljivo.
 
"To samo pokazuje koliko je hitno i kako idemo u svijet koji je mnogo topliji za sve", rekao je Nauels za AFP.
 
Kako bi utvrdili razmjere doprinosa pet najvećih svjetskih zagađivača, autori su pogledali kakva bi bila slika bez njihovih emisija od 1991, kada je Međuvladin panel za klimatske promjene (IPCC) prvi upozorio vlade na klimatske promjene, kao posljedicu djelovanja čovjeka. Otkrili su da bi se udio zemalja pogođenih ekstremno vrućim godinama smanjio na oko 46 odsto.
 
Vođa istraživanja Lea Beusch, sa Instituta za nauke o atmosferi i klimi na univerzitetu ETH u Cirihu, rekla je da je studija pronašla jasan otisak djelovanja najvećih zagađivača na regionalnom nivou.
 
"Mislim da je to vrlo važno, jer obično govorimo o apstraktnim količinama emisija, ili globalnim temperaturama, za koje znamo, ali ne možemo baš da osjetimo. Regionalne klimatske promjene mnogo su bliže onome što ćemo doživjeti - doživjećemo ovo zagrijavanje u našoj zemlji i ovu sve veću učestalost ekstremno vrućih godina", kazala je Beusch.
 
Naučnici su pronašli najveći uticaj, u smislu učestalosti ekstremno vrućih godina, u tropskoj Africi.
 
"Budući da je ovo regija koja tradicionalno ima prilično nisku temperaturnu varijabilnost iz godine u godinu, čak je i umjereno zagrijavanje koje će doživjeti, u poređenju sa drugim regijama, zaista izbacuje iz poznatih klimatskih okvira", rekla je. 
 
Ipak, dodaje da je najveći ukupni porast temperature u sjevernim područjima visoke geografske širine, koja se zagrijavaju brže od tropskih.
 
Autori su naglasili da bi se predviđanje učestalosti ekstremnih vrućina moglo promijeniti ako zemlje značajno pojačaju napore za smanjenje zagađenja.
 
Prema sadašnjim planovima, emisije bi se povećale za 13,7 odsto do 2030, prema UNFCCC telu za klimatske promjene, kada se moraju smanjiti za otprilike polovinu kako bi granica zagrijavanja iz Pariskog sporazuma od 1,5 °C bila ostvariva.
 
Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Maj 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5