fbpx

ajkule foto Jakob Owens unsplash

foto: Jakob Owens/Unsplash

Zbog klimatskih promjena i porasta prosječne temperature vode, tigraste ajkule proširuju teritoriju svog kretanja. Ovo je segment istraživanja koje je objavljeno u časopisu "Global Change Biology".

Svakim porastom temperature vode, odnosno, porastom za jedan stepen Celzijusa, tigraste ajkule proširuju svoje kretanje za 400 kilometara, navodi se u novoj američkoj studiji.

Zagrijavanje okeana zbog klimatske krize ima značajan uticaj na migracije tigrastih ajkula. To omogućava ovim predatorima da prošire svoj domet, ali ih izlaže novim rizicima.

Istraživanje naučnika sa Univerziteta u Majamiju pokazalo je da su se i lokacija i vrijeme migracije tigrastih ajkula promijenili kako su se svjetska mora zagrijavala, što ih sve više premješta iz zaštićenih područja van zaštićenih područja, gdje su podložnije komercijalnom ribolovu.

Tigrasta ajkula je jedna od najvećih ajkula, odrasle jedinke mogu dostići dužinu od 7,5 metara.

Dok su vode u blizini sjeveroistočne obale SAD bile previše hladne za tigraste ajkule, temperature vode su se posljednjih godina značajno promijenile, pa je tigrastih ajkula u ovim oblastima sve više.

„Godišnje migracije tigrastih ajkula proširile su se u pravcu polova, paralelno sa porastom temperature vode", rekao je Nil Hameršlag, direktor Programa za istraživanje i očuvanje ajkula Univerziteta u Majamiju i glavni autor studije.

Najnoviji podaci otkrivaju da su svjetski okeani topliji nego ikad, a temperature obaraju rekorde šestu godinu zaredom.

Tim naučnika vođen Nilom Hameršlagom, već devet godina preko satelita prati kretanje tigrastih ajkula analizirajući njihovo ponašanje.

„S obzirom na njihovu ulogu vrhunskih predatora, ove promjene u kretanju tigrastih ajkula mogu promijeniti interakcije predatora i plijena, što dovodi do ekološke neravnoteže i češćih susreta sa ljudima", istakao je doktor Nil Hameršlag.

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Maj 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5