fbpx

Oslo - Drveće se može prilagoditi porastu globalne temperature i ograničiti svoje emisije stakleničkih plinova, pokazala je studija u kojoj se sugerira da bi biljke mogle imati manju ulogu u zagrijavanju planeta nego što se ranije pretpostavljalo.

Media

Biljke, baš kao i životinje, disanjem proizvode ugljikov dioksid kao otpadni proizvod nakon izgaranja energije. Kako globalne temperature rastu, drveće koristi više energije za disanje i emitira više ugljikova dioksida iz svojih listova.

"Disanje biljaka godišnje dodaje atmosferi šest puta više ugljikova dioksida nego izgaranje fosilnih goriva, tako da bi promjene tih obrazaca mogle snažno utjecati na buduću klimu", navodi se u istraživanju objavljenom u časopisu Nature.

Znanstvenici su utvrdili da se deset vrsta sjevernoameričkog drveća, koje je raslo u umjetno zagrijavanom okolišu, prilagodilo na veće temperature a da nije istodobno i drastično povećalo emisiju ugljikova dioksida iz svojih listova.

"Biljke imaju manju ulogu nego se ranije smatralo u ubrzavanju globalnog zagrijavanja kroz povećanje emisije ugljikova dioksida kao posljedice ubrzanja njihova disanja", rekao je jedan od autora studije Peter Reich sa Sveučilišta Minnesota.

"S obzirom na ukupan broj biljaka na Zemlji, riječ je o važnom podatku", dodao je Reich.

Osim što disanjem stvaraju ugljikov dioksid, biljke i apsorbiraju velike količine toga plina dok grade svoja stabla, listove i korijenje, ali taj se ugljik kasnije ponovno oslobađa u atmosferu kad biljke izgore ili istrunu. Biljke također hranu proizvode fotosintezom, pretvarajući pomoću sunčeve svjetlosti ugljikov dioksid i vodu u šećere. 

U studiji objavljenoj u Natureu upozorava se da se istraživanje fokusiralo isključivo na disanje biljaka. 

Izvor: croenergo.eu

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Maj 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5