fbpx

okean.indian ocean

Okeani koji nas okružuju mijenjaju se s promjenom klime. Promjene se ne očituju samo u temperaturi okeana već i u njihovoj strukturi, strujama, pa čak i u boji.

Tim procesima inače stabilno okruženje okeana postaje sve nepredvidljivije te bi se moglo reći da okean polako gubi svoje "pamćenje", kažu naučnici.

"Pamćenje okeana, odnosno postojanost njegovih uslova, jedan je od glavnih izvora predvidljivosti u klimatskom sistemu", rekla je klimatologinja Daisy Hui Shi s Instituta Farallon u Kaliforniji.

"Sve ukazuje na to da će pamćenje okeana, koje se mjeri postojanošću anomalija temperature morske površine, opadati u nadolazećim dekadama", dodala je.

Gubitak "pamćenja" okeana

Naučnici su analizirali temperature u plitkom gornjem sloju okeana, koji se naziva mješoviti sloj gornjeg okeana (MLD), piše Science Alert.

Uprkos relativnoj plitkosti MLD-a, koja se proteže samo do dubine od oko 50 metara, ovaj gornji sloj obično pokazuje veliku postojanost u smislu toplinske inercije, posebno u usporedbi s varijacijama u atmosferi.

No modeli pokazuju da će se ovaj faktor "pamćenja" toplinske inercije u gornjem dijelu okeana globalno smanjivati do kraja vijeka i imati drastično veće temperaturne varijacije.

Stručnjaci navode da će to dovesti do veće razine miješanja vode u gornjem sloju okeana, što će smanjiti njegovu toplinsku inerciju te će gornji dio postati osjetljiviji na slučajne temperaturne anomalije.

Uticaj na morski život i na naučna predviđanja

Za sada nije poznato kako će to uticati na morski život, no naučnici navode da bi takve promjene mogle imati uticaj na populaciju okeana.

Dodatno, gubitak "pamćenja" okeana mogao bi znatno otežati posao naučnicima, odnosno zakomplicirati prognoziranje nadolazeće okeanske dinamike, poput predviđanja monsuna, morskih toplinskih valova i razdoblja ekstremnih vremenskih prilika.

Istraživanje naziva Global Decline in Ocean Memory over the 21st Century objavljeno je u časopisu Science Advances.

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Jun 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2