fbpx

Rijeka Kozica MHE

Rijeka Kozica, Foto: Ensara Hodžić

Imali ste deceniju da posjetite brzake iz kojih su tad iskakale pastrmke, a potom ste mogli gledati kako bageri te brzake razaraju, krše sedre, čupaju vrbe. I vidjeti razvaline gracilnih riječnih okuka, skrivenih ribarskih staza i kristalno čistih dječjih kupališta.

Saopštenje

Udruženje proizvođača električne energije iz malih hidroelektrana pozvalo je zastupnike i zastupnice Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine da 26. maja 2022. godine u njihovoj organizaciji obiđu neke lokacije njihovih biznisa.
Poziv je upućen u trenutku kad smo na korak od konačne zabrane daljnje izgradnje ovih postrojenja pogubnih po naše rijeke, očito s namjerom da se ta zabrana onemogući.
Poziv je pokušaj da se zgazi 50.000 potpisa kojima su ljudi ove zemlje zatražili slobodu naših rijeka.
* * *
Ovaj obilazak nije obrazovnog karaktera.
Nije ni dobronamjerno informativan.
Samo tanka nit dijeli ovaj obilazak od izravne korupcije. Ako i nit.
Zašto?
Zato što ste pozvani na brižljivo odabrane lokacije u brižljivo odabranom trenutku – u proljeće bogato padavinama.
Vaš uvid u uticaj malih hidroelektrana biće strogo kontrolisan.
Nisu vas zvali kad se suhim koritima širi zadah umirućih riba.
Nisu vas zvali kad su cijedili i zadnju kap iz presahlih korita.
Neće vas odvesti u kuću Salke Hodžića da 24 časa dnevno slušate razornu buku strojare.
Ništa vam od toga neće pokazati, a obilazak će nazvati istinom o malim hidroelektranama.
Imali ste barem deceniju da posjetite pitomu Gotušu koja je svaki dan stražarila kraj svoje Željeznice – imali ste za to više od 400 dana jer se stražarilo 400 dana i 400 noći.
Imali ste deceniju da posjetite brzake iz kojih su tad iskakale pastrmke, a potom ste mogli gledati kako bageri te brzake razaraju, krše sedre, čupaju vrbe. I vidjeti razvaline gracilnih riječnih okuka, skrivenih ribarskih staza i kristalno čistih dječjih kupališta.
Mogli ste biti na mostu da vidite kako specijalci tuku hrabre žene Kruščice. Mogli ste stati uz smione Jablanke kad su im batinaši gazde Teletovića prijetili bacanjem u rijeku.
Mogli ste stati pred bagere sa srčanim Klišanima dok su oni branili svoju Neretvicu.
Mogli ste, a niste.
Niste, sve smo vam to mi morali uslikati, snimiti, dokumentovati bezbroj puta. Baš kao što smo morali svojim tijelima braniti te rijeke koje nisu naša privatna, nego svojina cijele ove zemlje, njene sadašnjosti i njene budućnosti.
Niste, i sad nemate pravo da u javnom mandatu koji mi finansiramo idete u ovaj obilazak – u obilazak kojim će se novac koji mi dajemo za poticaje obnovljive energije trošiti na propagandu protiv opšteg interesa ove zemlje i budućih pokoljenja.
Nemate to pravo, a dužnost vam je da odbijete ovaj brižljivo dirigovani obilazak koji ima samo jednu svrhu: da vas obmanama amnestira od odgovornosti ako dignete ruku protiv konačne, koliko god nesavršene zabrane daljnje gradnje ovih malignih hidroelektrana.
Svi koji stupe u organizovani prevoz ili na mjesta zločina protiv nas i naših rijeka – biće smatrani izdajnicima naroda i potrudićemo se da njihove izborne jedinice to ne zaborave na jesenjim izborima. A vlasnici MHE mogu potvrditi da smo u tome veoma učinkoviti.
Ovo nije prijetnja. Ovo je ispunjenje obećanja koje smo dali našim rijekama.

Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Juli 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31