fbpx

David Attenborough Bald Eagle USA Symbol

Fosil stvorenja starog 560 miliona godina, za koje se vjeruje da je prvi životinjski predator, dobio je ime po čuvenom britanskom prirodnjaku i autoru kultnih naučnih tv programa Dejvidu Atenborou. 

Naučnici su rekli da vjeruju da je primjerak, nazvan Auroralumina atenborogi najranije stvorenje za koje se zna da je imalo kostur. Po njihovim riječima ono je u srodstvu sa grupom koja uključuje korale, meduze i morske sase.

"Generalno se smatra da su se savremene životinjske grupe kao što su meduze pojavile prije 540 godina u Kambrijumskoj eksploziji", rekao je Fil Vilbi, paleontolog u Britanskom geološkom institutu, dodajući da ovaj predator datira "20 miliona godina prije toga".

On je izjavio da je "strašno uzbudljivo" da se zna da je taj fosil jedan od moguće mnogih koji imaju ključ za saznanje o tome "kada je kompleksan život počeo na Zemlji".
 
Fosil je pronađen u šumi Čarnvud blizu Lestera u centralnoj Engleskoj, gde je Atenboro nekad išao u potragu za fosilima.
 
Devedesetšestogodišnji Atenboro je rekao da je "zaista oduševljen".
 
Frenki Dan, iz Muzeja za prirodnu istoriju Univerziteta Oksford rekao je da se taj primjerak mnogo razlikuje od drugih fosila pronađenih u Čarnvud šumi i širom svijeta.
 
Za razliku od većine drugih fosila iz Kambrijumskog perioda ovaj jasno ima skelet, sa gustim pipcima koji bi mahali po vodi i hvatali hranu koja prolazi, kao što rade korali i morske sase danas.
 
Kambrijumska eksplozija je naziv koji opisuje naglu pojavu složenih višećelijskih makroskopskih organizama u periodu od prije 542—530 miliona godina. Tada se pojavila ogromna količina različitih bića. Mnoga od njih su razvila tvrde dijelove tijela kao što su školjke.
 
Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Decembar 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1