fbpx

tigar bengal

 Foto: Pixabay/Merseyside Police 

Rezultati nepalskog Nacionalnog istraživanja tigrova i plijena, objavljeni u petak, pokazuju rast broja tigrova u Nepalu za čak 190 posto, što znači da se broj nepalskih divljih tigrova u najmanju ruku udvostručio i danas je na prostorima Nepala prisutno 355 jedinki tigra.

“Povećanje populacije tigrova u Nepalu izuzetno je postignuće i rezultat kontinuiranog rada tijekom mnogih prošlih godina. Nepal je dokazao da je dostizanje ovakvih ciljeva moguće uz visoke standarde očuvanja te vrste i puno truda te možemo puno naučiti iz ovog postignuća”, poručio je Stuart Chapman iz WWF-ove inicijative Tigers Alive.

Tigrovi su najveće mačke na svijetu i na vrhu su hranidbenog lanca u ekosustavima u kojima žive, zbog čega imaju važnu ulogu u održavanju prirodne ravnoteže ekosustava o kojima ovise i druge životinje, ali i ljudi. Trebaju prostrana staništa na kojima nema ljudi kako bi mogli preživjeti.

Jedna od najvećih prijetnji za tigrove je fragmentacija staništa, koja ih tjera na mala područja na kojima nemaju dovoljno hrane, zbog čega dolaze u sukobe s lokalnim stanovništvom. Drugu najveću prijetnju tigrovima predstavljaju krivolov i nezakonita trgovina živim ili mrtvim tigrovima i njihovim dijelovima, upozorio je WWF.

Istraživanje, u koje je bio uključen i WWF-ov nepalski ured, ističe važnost očuvanja i stroge zaštite staništa tigrova, uspostavljanja suradnje s lokalnim zajednicama kako bi im osigurali sigurnu budućnost i proširenje intervencija kojima se osigurava očuvanje tigrova na koridore i staništa izvan postojećih zaštićenih područja.

Budućnost nepalskih tigrova na velikim područjima je oduvijek izazovna zbog brojnih prijetnji s kojima se suočavaju, ali posljednja procjena pokazuje koliko su važne mjere očuvanja koje je provodila vlada, kao i organizacije diljem svijeta, uključujući WWF.

“Uspješno ili neuspješno očuvanje ove vrste više je od osiguravanja budućnosti jednoj vrsti – njime se postavlja presedan prema tome kako ćemo promatrati i prioritizirati zdravlje prirode u globalnom razvoju i klimi koja se sve brže mijenja”, istaknula je Snježana Malić-Limari iz WWF Adrije.

WWF Adria

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Septembar 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2