fbpx

ptice u smeću foto Simon Pierce

Ganeti u Norveškoj gnijezde se u plastičnim užadima i ribarskoj opremi, foto: Simon Pierce

Ptice sa svih kontinenata osim Antarktika fotografirane su kako se gnijezde ili su zapetljane u ljudskom otpadu. Fotografije ptica poslali su ljudi iz cijelog svijeta na online projekat pod nazivom Birds and Debris (Ptice i smeće), piše The Independent.

Naučnici koji vode projekat kažu da su viđali ptice zapetljane ili da su se gnijezdile u svemu, od užeta i pecaljki do trakica s balonom i japanki.

Gotovo četvrtina fotografija prikazuje ptice koje se gnijezde ili su upletene u jednokratne maske za lice.

Fokus projekta je na sagledavanju uticaja otpada – posebno zagađenja plastikom – na svijet ptica.

patka maska foto Mary Caporal Prior

Foto: Mary Caporal Prior

– U suštini, ako ptica izgradi gnijezdo koristeći dugačke vlaknaste materijale – poput morskih algi, grana ili trske – velike su šanse da će imati ljudske ostatke u svom gnijezdu negdje – rekao je dr. Alex Bond iz Prirodnjačkog muzeja u Londonu i jedan od uključenih u istraživanje.

Projekat, koji on i njegove kolege vode već četiri godine, ima za cilj skrenuti pažnju na rasprostranjen problem plastičnog otpada u okolišu.

– Kada počnete da tražite ove stvari, vidjećete ih svuda – rekao je on. “Ovo nam je zaista ilustrovalo koliki je geografski opseg ovog problema. Imamo izvještaje iz Japana, Australije, Šri Lanke, Velike Britanije, Sjeverne Amerike – to je zaista globalno pitanje.”

U nedavnoj studiji, tim je istražio koliko fotografija koje se šalju sadrži zaštitnu opremu za lice (PPE) povezanu s pandemijom. Utvrdili su da se to nalazi na skoro četvrtini dostavljenih fotografija.

– Skoro sve su to jednokratne maske za lice – rekao je dr Bond. “A ako pomislite na različite materijale od kojih je napravljena hirurška maska – tu je elastika koju vidimo zapetljanu oko nogu ptica ili vidimo ptice ozlijeđene pokušavajući da progutaju tkaninu ili tvrdi komad plastike koji je pričvršćuje masku preko nosa.

– Zato koristimo ovaj sveobuhvatni izraz ‘plastika’, ali to je čitav niz različitih polimera, a maske su dobar primjer za to – naglasio je on.

Istraživači kažu da žele da istaknu “sistemski problem” koji dovodi do toga da toliko otpada završava u okolišu.

ptica u smeću foto Sam M

Foto: Sam M

Fena/Impuls

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Septembar 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2