fbpx

grenland

Neki od najbogatijih ljudi na svijetu finansiraju veliki lov na blago, najsavremenijim instrumentima i tehnologijom na zapadnoj obali Grenlanda koja je ostala bez ledenog pokrivača. 

Zahvaljujući klimatskim promjenama ledeni pokrivač Grenlanda se topi neviđenom brzinom, što da ironija bude veća, stvara priliku investitorima i rudarskim kompanijama da tragaju za rudnim nalazištima u kojima se kriju minerali potrebni za proizvodnju zelene energije.

Grupa milijardera, uključujući Džefa Bezosa, Majkla Blumberga i Bila Gejtsa, između ostalih, ubjeđeni su da se u brdima i dolinama na grenlandskom ostrvu Disko i poluostrvu Nusuak može pronaći dovoljno minerala za proizvodnju baterija koje će napajati stotine miliona električnih vozila.

„Tražimo nalazište koje će biti prvo ili drugo po veličini nalazište nikla i kobalta na svetu“, rekao je Kurt Haus, izvršni direktor kompanije „Kobold metals“, za Si-En-En.

Led koji nestaje na Arktiku – na kopnu i u okeanu – naglašava jedinstvenu dihotomiju: Grenland je nulta tačka od koje kreću klimatske promjene, ali bi takođe mogao da postane nulta tačka za iskopavanje metala potrebnih za pokretanje rešenja krize.

Klub milijardera finansijski podržava „Kobold metals“, kompaniju za istraživanje minerala i startap sa sjedištem u Kaliforniji, rekli su predstavnici kompanije za Si-En-En. U partnerstvu sa multinacionalnom kompanijom za istraživanje i razvoj resursa sa sjedištem u Velikoj Britaniji, „Bludžej majning“, u potrazi su za rijetkim i plemenitim metalima na Grenlandu koji su neophodni za pravljenje električnih vozila i masivnih baterija za skladištenje obnovljive energije.

Trideset geologa, geofizičara, kuvara, pilota i mehaničara smjestilo se na Grenlandu u potrazi za zakopanim blagom. Radnici uzimaju uzorke tla, bespilotne letelice i helikopteri nadleću područje i mjere elektromagnetno polje ispod zemlje kako bi mapirali slojeve stijena. Prikupljeni podaci se analiziraju pomoću algoritma vještačke inteligencije kako bi se tačno odredilo gdje bi već sljedećeg ljeta trebalo krenuti sa iskopavanjem.

„Zabrinjavajuće je biti svjedok uticaja klimatskih promjena na Grenlandu, ali zahvaljujući njima, imamo priliku da mnogo lakše ispitamo njegova rudna bogatstva“, navodi izvršni direktor „Bludžej majninga“, Bo Miler Stensgard, za Si-En-En.

Otapanje kopnenog leda otkriva zemljište koje je bilo zakopano vijekovima i milenijuma. Grenland bi mogao biti bogato nalazište uglja, bakra, zlata, cinka, tvrde iz Geološkog zavoda Danske i Grenlanda. Vlada Grenlanda je već uradila nekoliko „procjena resursa širom zemlje bez leda“ i vlada „prepoznaje potencijal zemlje da diverzifikuje nacionalnu ekonomiju kroz eksploataciju ruda“.

Istovremeno, grenlandski led koji nestaje – i podiže nivo mora – veoma brine naučnike koji proučavaju Arktik. Strahuju da ono što je nekada bio ledeni pokrivač Arktika tokom cijele godine, sada će biti samo sezonski ledeni pokrivač.

RTS, CNN

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Oktobar 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6