fbpx

speleolog v

Međunarodna speleološka ekspedicija, koja drugu sedmicu istražuje 15 jama u najzaštićenijim dijelovima hrvatske prirode, na Velebitu, uočila je ubrzano otapanje leda u podzemlju, što je povezala s „klimatskim uslovima“.

Upravo je ustanovljeno da se u Lukinoj jami, koja je zadnjih 22 godine bila potpuno zatvorena ledom na dubini oko 70 metara, zbog topljenja leda otvorio prolaz u dublje dijelove, kaže se u izjavi koju su Hini dostavili sudionici ekspedicije iz Speleološkog odsjeka Velebit.

Led, čiju starost procjenjuju na oko pola milenija, a na nekoliko lokacija i znano starije, otapa se i u drugim jamama, uočeno je.

Preliminarni rezultati istraživanja pokazuju poveznicu tih događanja s klimatskim uslovima na Velebitu u zadnje dvije godine, izjavio je član ekspedicije, fizičar sa Prirodoslovnog fakulteta iz Zagreba Dalibor Paar.

Dodao je da će se daljnja interpretacija opaženih pojava izvesti u suradnji sa stručnjacima Centra za klimatološka istraživanja PMF-a.

Osim istraživanja uticaja klimatskih promjena na stanje u podzemlju, ekspedicija izvodi monitoring i inventarizaciju dubokih jama i njihovih geoloških, bioloških, klimatskih svojstava. Istražuju i druge vanjske uticaje na te osjetljive krške ekosisteme koji su važni zbog endemne velebitske faune i podzemnih voda koje se kreću prema okolnim krškim izvorima, rečeno je.

Međunarodna speleološka ekspedicija odvija se u strogo zaštićenim rezervatima prirode Hajdučkim i Rožanskim kukovima, koji su dio Nacionalnog parka Sjeverni Velebit.

Fokus ovogodišnjih aktivnosti bio je na jami Nedam, u kojoj je u prvom dijelu ekspedicije u junu, dosegnuta dubina 1335 metara, čime je nakon Jamskog sastava Lukina jama, duboka 1431 metar, postala druga jama po dubini u Hrvatskoj i Dinarskom kršu uopšte.

U toku je vrlo zahtjevno izvlačenje istraživačke opreme iz jame pri čemu speleolozi moraju prolaziti kroz uske kanale, meandre i vertikale te više dana boraviti u jami, kaže se.

Na ekspediciji Speleološkog odsjeka Planinarskog društva Sveučilišta Velebit, koju vodi speleologinja Gorana Perić, učestvuje 60 speleologa uz podršku Nacionalnog parka Sjeverni Velebit i Komisije za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza.

Hina

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Oktobar 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6