fbpx

zaba žaba foto Pixabay

Foto: Pixabay

Kineski istraživači su otkrili da buka utiče na izbor partnera na osnovu vizuelnih informacija kod životinja preko unakrsnih senzornih interferencija, objavio je Institut za biologiju u Čengduu.

Komunikaciju životinja često ometa miješanje buke, dok se malo zna o njenom unakrsnom modalnom efektu i tome kako životinje teže unimodalnim i multimodalnim znakovima udvaranja u bučnim sredinama.

Koristeći žabe na drvetu kao eksperimentalne objekte, istraživači sa instituta su predstavili unimodalne signale (zvuk ili glasovna vreća) i multimodalne signale (zvuk i glasovna vreća) ženkama žaba koristeći audio ili video reprodukciju kako bi testirali sposobnost ženki žaba da obrađuju zvuk i vizuelne informacije u prisustvu i odsustvu buke.

Rezultati su pokazali da su ženke žaba bile u stanju da precizno odaberu atraktivnije unimodalne ili multimodalne signale kada se nije puštala buka, dok je njihova preferencija nestala ili se čak preokrenula kada je buka puštena, navodi se u radu objavljenom u časopisu "Zagađenje životne sredine" (Environmental Pollution).
 
Studija je takođe pokazala da na unakrsne uticaje buke u životnoj sredini u određenoj mjeri utiče da li opseg buke odgovara opsegu osetljivosti sluha ženke i težini razlikovanja zadataka.
 
Pored toga, istraživači su takođe otkrili da je buka u životnoj sredini značajno promijenila vrijeme koje je ženkama žaba bilo potrebno da izaberu partnera.
 
Beta

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Septembar 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2