fbpx

beč samoodrživo naselje

Novi stambeni projekt u 22. bečkom okrugu obuhvaća 557 subvencioniranih stanova, 31 poslovni prostor, dječji vrtić, zdravstvenu ustanovu te zelene površine. Energiju za grijanje i hlađenje zgrade će proizvoditi same i to isključivo iz obnovljivih izvora.

Nakon dvije godine planiranja položen je kamen temeljac za novi stambeni projekt u 22. bečkom okrugu Donaustadt. Inovativan je to primjer za priuštivo stanovanje s visokom kvalitetom življenja koji će se realizirati na velikom zemljištu u blizini autobuskih stanica i stanica podzemne željeznice, ali i obrazovnih ustanova te rekreacijskih zona. Projekt obuhvaća desetak zgrada s 557 subvencioniranih stanova, 31 poslovnim prostorom, dječjim vrtićem, zdravstvenom ustanovom te zelenim površinama za druženje i igru.

Posebnost je stambenog kompleksa, koji nosi naziv Campo Breitenlee, inovativni energetski sistem koji energiju proizvodi isključivo iz obnovljivih izvora. Energija će se proizvoditi lokalno i to u većem opsegu na godišnjem nivou nego što će se moći potrošiti. Emisije CO2 bit će svedene na nulu. To će se omogućiti dubinskim bušenjem, termičkim aktiviranjem građevinske konstrukcije, bunarima, visokoučinkovitim toplinskim pumpama i fotonaponskim sistemom.

Ovojnice zgrada smanjiće potrebu za energijom i stvoriti ugodan, prirodno klimatizovan unutrašnji prostor. Kako je istaknuo član bečkog poglavarstva za klimu Jürgen Czernohorszky, Grad Beč zadnjih je nekoliko godina poduzeo važne korake u smjeru ekološki prihvatljive opskrbe energijom, a novi je projekt velik doprinos budućnosti bez fosilnih goriva.

Ozelenjivanje fasada i krovova te sadnja travnjaka, gredica i voćki pobrinuće se za prirodno hlađenje i ugodnu mikroklimu. Tako će se u središtu kompleksa nalaziti i park s klupama i mjestima za druženje, a stanovnici će imati prilike baviti se urbanim vrtlarstvom. Zgrade će imati zajedničke kao i multifunkcionalne prostore s kantinama, novo će naselje raspolagati i dječjim i sportskim igralištima. Poseban fokus stavljen je i na međugeneracijsku solidarnost i dobrosusjedske odnose. Pomno promišljen koncept trebao bi se realizovati tokom 2024.

EurocommPR / Ekovjesnik

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Decembar 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1