fbpx

Prašuma Janj Impuls

Foto: Impuls

Vlada Republike Srpske donijela je 17. novembra, Odluku o usvajanju Strategije zaštite životne sredine Republike Srpske za period 2022 – 2032. godine.

Prijedlog Strategije je pripremljen u okviru izvršenja sporazuma potpisanog između Ambasade Кraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini i Štokholmskog instituta za životnu sredinu (SEI).

Strateški dokument je izradio tim stručnjaka SEI-a instituta uz učešće predstavnika nadležnih republičkih organa uprave, akademske zajednice i nevladinih organizacija iz oblasti zaštite životne sredine. Izradu ovog dokumenta je finansirala Ambasada Кraljevine Švedske u BiH.

Ovaj strateški dokument, zajedno sa strateškim dokumentima Federacije Bosne i Hercegovine i Brčko Distrikta, čini sastavni dio Strategije zaštite životne sredine/okoliša Bosne i Hercegovine, u skladu sa ustavnim nadležnostima i dogovorenim mehanizmom koordinacije.

Strategija dugoročno određuje i usmjerava ciljeve upravljanja životnom sredinom na načelima održivog razvoja, u skladu sa ukupnim privrednim, društvenim, socijalnim i kulturnim razvojem na području Republike Srpske.

Strategija sadrži osnove za usmjeravanje i usklađivanje privrednih, tehničkih, naučnih, obrazovnih, organizacionih i drugih mjera, te mjera sprovođenja međunarodnih obaveza u cilju zaštite životne sredine, a koje su sistematizovane u sedam tematskih oblasti: Upravljanje vodama, Upravljanje otpadom, Biodiverzitet i zaštita prirode, Кvalitet vazduha, klimatske promjene i energija, Hemijska bezbjednost i buka, Održivo upravljanje resursima, te Upravljanje životnom sredinom.

Predviđeno je da se za potrebe ostvarivanja ciljeva Strategije zaštite životne sredine i akcionog plana za njenu realizaciju, kao i radi cjelovitog uvida u stanje zaštite životne sredine, izrađuje Izvještaj o stanju životne sredine svake dvije godine, koji Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju podnosi Vladi Republike Srpske na usvajanje.

Srna

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Februar 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5