fbpx

United Nations Climate Change Conference

Foto: Mohamed Abd el-Ghany/Reuters

Na samitu Ujedinjenih nacija za zaštitu okoliša COP27 u Egiptu desilo se ono što neki smatraju historijskim, a to je odluka o kreiranju fonda kojim će se pomoći siromašnim državama u borbi protiv klimatskih promjena.

Konačni sporazum je rano jutros usaglašen, ali njime se ne podstiče na uklanjanje uzročnika emisije štetnih gasova.

Kako je objavila agencija Reuters, pregovori su trajali cijelu proteklu noć, a da bi u jutarnjim satima bili okončani. Spomenutim fondom pomagat će se siromašnim zemljama u borbi protiv prirodnih katastrofa kao što su oluje i poplave.

No, mnogi aspekti fonda koji se smatraju kontroverznim bit će predmet razmatranja na sljedećem samitu – COP28. Između ostalih, to se odnosi na način finansiranja fonda. Zapravo, jedno od ključnih pitanja jeste koje države trebaju uplaćivati novac u taj fond.

Države u razvoju su od početka dvosedmičnog samita pozivale na formiranje fonda. Insistiranje na fondu je razlog zbog kojeg je samit završio danas, a ne 18. novembra – kako je planirano.

Pregovarači Evropske unije ranije su istakli zabrinutost zbog toga što smatraju da se blokiraju mjere koje su dogovorene na prošlogodišnjem samitu u Škotskoj. Tako je u posljednjem sporazumu izostalo to da se postepeno smanjuje upotreba fosilnih goriva, što su tražile Indija i još neke države.

Umjesto toga, upućen je poziv za “postepeni prestanak korištenja energije iz uglja” i “postepeno ukidanje neučinkovitih subvencija za fosilna goriva”, što je dogovoreno na samitu u Škotskoj.

Norveški ministar za zaštitu okoliša Espen Barth Eide je izjavio da se njegova delegacija nadala da će sporazum biti mnogo restriktivniji. Prema njegovim riječima, nije potpuno prekinuto ono što je dogovoreno u Škotskoj, ali se sporazumom uopće ne podižu ambicije, prenosi Reuters.

Klix.ba

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Februar 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5