fbpx

Fazanski golub profimedia

Foto: Profimedia

Lokalni lovac je istraživače ubijedio da je spomenutu pticu već viđao na strmom grebenu, nakon čega su oni na tom mjestu postavili kamere. 

Istraživači na ostrvu Fergunson, na Papui Novoj Gvineji, postavili su kamere za potrebe svojih istraživanja i tom prilikom uspjeli da snime rijetkog fazanskog goluba. Kako se navodi u saopštenju American Bird Consevancy-a, ova vrsta ptice je "veliki golub koji živi na tlu" i to samo na istočnoj obali spomenutog ostrva. 

Mnogi mediji su javili kako je ovo prvi potvđeni snimak te ptice još od 1882. godine: 

"Dok smo gledali snimke, osjećali smo se kao da smo otkrili jednoroga. To je trenutak o kom posmatrači ptica sanjaju cijeli svoj život", rekao je Džon Mitermir iz organizacije American Bird Conservancy. On i njegove kolege su kako dodaje, bile zapanjene prizorom crnonogog fazanskog goluba koji prolazi ispred njihove kamere - jer su smatrali da za tako nešto imaju manje od 1 odsto šanse.

"Tek kada smo stigli do sela na zapadnoj padini planine Kilkeran, sreli smo lovce koji su videli i čuli za fazanskog goluba. Nakon toga bili smo sigurni da se lokalno ime Auwo odnosi na ovu pticu, zbog čega smo imali osjećaj da se napokon približavamo njenom staništu", rekao je biolog i jedan od vođa tima Džason Greg.

Njih je na pravo odredište uputio lokalni lovac, koji ih je ubijedio da je u više navrata ovu pticu vidio na području oko strmog grebena u blizini. Kako bi se uvjerili u istinitost njegove priče - riješili su da postave kamere na greben, nakon čega je rijetka ptica usnimljena i to samo dva dana prije kraja ekspedicije.

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Februar 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5