fbpx

Prvi put poslije više od jednog vijeka, broj divljih tigrova u svijetu - u šumama od Rusije do Vijetnama, porastao je na oko 3.890 jedinki, saopštile su u nedjelju grupe koje se bave očuvanjem životinjskih vrsta.

tigrica

To je preokret od posljednjeg prebrojavanja 2010. godine, kada je broj tigrova u divljini dostigao istorijski minimum od oko 3.200 jedinki, saopštili su Svjetski fond za prirodu (World Wildlife Fund) i Globalni forum za tigrove.

U Indiji je više od polovine svjetske populacije tigrova - 2.226, i to u rezervatima širom te zemlje od južnog kraja države Kerala do istočnih močvara u Zapadnom Bengalu, utvrđeno je posljednjim prebrojavanjem 2014. godine.

Iako stručnjaci smatraju da su novi brojevi razlog za slavlje, ipak nisu proglasili da broj tigrova zaista raste jer je moguće i samo to da su stručnjaci primijetili više tigrova zahvaljujući saveremenijim metodama nadzora i uključivanjem više oblasti u nadzor.

Ipak ovo je prvi put da broj tigrova raste od 1900. godine, kada ih je u divljini bilo više od 100.000.

"Važnije od samih brojeva je trend, a vidimo da trend ide u dobrom pravcu", rekla je Džinet Hemli, potpredsjednica Odjeljenja za očuvanje divljih životinja u Fondu.

Svjetski popis, sastavljen od podataka koje daju države, kao i od podataka Međunarodne unije za očuvanje prirode, objavljen je dan prije trodnevnog sastanka ministara 13 zemalja u Nju Delhiju gdje će razgovarati kako da se duplira populacija tigrova do 2022. u odnosu na najniži broj iz 2010.

Ipak sve zemlje ne bilježe porast broja ovih velikih mačaka. Rusija, Indija, Butan i Nepal po najnovijem popisu imaju veći broj tigrova, dok zemlje jugoistočne Azije nemaju. Te zemlje kaskaju za prve četiri po mjerama očuvanja životinjskih vrsta, i same ne prebrojavaju svoje tigrove.

"Kada se preuzmu političke obaveze na visokom nivou, to može da utiče na stvari. Kada postoje dobro zaštićena prebivališta i kad se kontrolišu lovokradice, tigrovi će se oporaviti. To je zasta jednostavna formula i svi znamo da djeluje", rekla je Hemli.

Kambodža razmatra da ponovo uvede tigrove pošto je nedavno proglasila da su izumrli u njenim granicama. Indonezija je takođe imala nagli pad broja tigrova, zbog velikog uništavanja šuma radi gajenja unosnih proizvoda kao što su ulje od palme, celuloza i papir.

Tigrovi se smatraju ugroženim vrstama kojima stalno preti gubitak staništa, dok ih lovokradice ubijaju radi prodaje dijelova njihovih tijela na crnom tržištu.

(Agencije)

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Mart 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2