fbpx

okean foto cristian palmer unsplash

 Foto: Cristian Palmer

U 2022. godini Svjetski okean je bio najtopliji u istoriji mjerenja, navodi se u najnovijoj studiji Nacionalne administracije za okeane i atmosferu SAD i dodaje da to pokazuje ogroman uticaj emisija štetnih gasova koje proizvodi ljudska aktivnost na klimu, piše Gardijan, a prenosi Tanjug.

Navodi se da se više od 90 odsto svih štetnih emisija gasova koji uzrokuju efekat staklene bašte apsorbuje u okeanima.

U studiji se navodi da su okeani apsorbovali oko 10 zetadžula više toplote 2022. nego 2021. godine, što je ekvivalentno da svaka osoba na Zemlji koristi 40 fenova za kosu svakodnevno.

Istraživanje je obuhvatilo i mjerenje saliniteta, koji zajedno sa temperaturom određuje gustinu vode i vitalni je pokretač cirkulacije okeana.

 Pokazalo se da je indeks varijabilnosti saliniteta dostigao rekordno visok nivo 2022. godine i pokazao kontinuirano pojačavanje globalnog hidrološkog ciklusa.

"Zbog zagrijavanja okeana i vremenske prilike postaju ekstremnije, a to ima ogromne posljedice na cijeli svijet", izjavio je jedan od članova istraživačkog tima profesor Džon Abrams.

Drugi član istraživačkog tima, profesor Majkl Man dodao je da topliji okeani povećavaju vjerovatnoću "ekstremnih vremenskih prilika" i intenzivnijih uragana.

"Prošle godine smo mogli da vidimo posledice ovog zagrevanja u Evropi, Australiji, a sada ih vidimo na zapadnoj obali SAD", zaključio je Man.

Pouzdana mjerenja temperature okeana su započela 1940. godine, ali vjerovatno je da su okeani sada najtopliji u posljednjih 1.000 godina, a tempo rasta temperature okeana je brži neko ikad u posljednje 2.000 godine.

Temperature površine mora imaju veliki uticaj na vremenske prilike u svijetu - topliji okeani pomažu u poboljšanju ekstremnog vremena, što dovodi do intenzivnijih uragana i tajfuna i više vlage u vazduhu, a što utiče na intenzivnije kiše i poplave.

Svjetski okean, svjetsko more ili globalni okean međusobno je povezani sistem okeanskih voda Zemlje koji sačinjava pet okeana: Pacifik, Atlantik, Indijski okean, Sjeverni ledeni okean i Južni okean.

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Mart 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2