fbpx

Nafta

Jedna od najvećih naftnih kompanija na svetu „Egzon mobil“ precizno je još 70-ih godina predvidela kako će klimatske promene uzrokovati porast globalne temperature, ali je krila podatke o tome, tvrde akademici.

Privatna studija „Egzon mobila“ tačno je predvidela kako će sagorevanje fosilnih goriva zagrejati planetu, ali je kompanija javno negirala vezu.

Akademici sa prestižnih univerziteta analizirali su podatke iz kompanijinih internih dokumenata.

„Ovo pitanje je više puta podizano proteklih godina i svaki put je naš odgovor isti - oni koji tvrde da je 'Egzon' znao, greše u svojim zaključcima“, kažu za Bi-Bi-Si njuz iz naftnog džina.

Korporacije poput „Egzon mobila“ zaradile su milijarde dolara od prodaje fosilnih goriva koja uzrokuju globalno zagrevanje. Interna dokumenta pokazuju da su kompanijina predviđanja bila čak i preciznija od eminentnih naučnika, čak i Nase.

„Ovo pokazuje strašno licemerje vodećih ljudi u 'Egzon mobilu', koji su znali da njihovi stručnjaci sprovode ove visoko kvalitetne studije modela i imaju pristup privilegovanim informacijama, a svima nama su govorili kako klimatski modeli nisu tačni“, kaže Naomi Oreskes, profesorka istorije nauke na Univerzitetu Harvard.

Profesor ekoloških nauka na Univerzitetu u Majamiju Džefri Supran ističe da su nalazi akademika veoma inkriminišući za naftnu industriju.

„Naša analiza nam je omogućila da prvi put zaista vidimo šta je Egzon tačno znao, a to je da će sagorevanje proizvoda od fosilnih goriva zagrevati planetu oko 0,2 stepeni Celzijusa svake decenije“, navodi Supran.

Dodaje da su „Egzonova“ istraživanja izuzetno stručno rađena.

„Njihovi odlični klimatski modeli su u najmanju ruku uporedivi sa nekim od najuticajnijih i najcenjenijih klimatskih naučnka u modernoj istoriji“, kaže Supran, poredeći „Egzonove“ studije sa radom Nasinog naučnika Džejmsa Hansena, koji je upozorio svet na klimatske promene 1988. godine.

Profesorka Oreskes tvrdi da su analize pokazale da je „Egzon mobil“ namerno „zavlačio“ javnost i vlasti.

„Imali su sve ove informacije, ali su javno pričali potpuno drugu priču“, dodaje profesorka sa Harvarda.

Prethodne naučne istrage otkrile su dokumenta „Egzona“, koja sugerišu da je kompanija aktivno pokušavala da seje i širi sumnju o naučnim studijama koje su upozoravale na posledice sagorevanja fosilnih goriva i njihov doprinos efektu staklene bašte.

rts.rs

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Mart 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2