fbpx

pčela suncokret foto Jelena Jevđenić

Foto: Impuls

Na forumu u Davosu, govori se i o ekološkim rizicima.

Svjetska organizacija za zaštitu prirode predstavila je Filter rizika biodiverziteta namjenjen kompanijama i finansijskim institucijama kako bi utvrdile koliko njihovo poslovanje ugrožava prirodu. Gubitak biodiverziteta jedan je od najvećih problema današnjice, koji ima nemjerljiv uticaj i na čovječanstvo.

Prema podacima Svjetskog ekonomskog foruma, više od 50  svjetskog BDP-a, odnosno 44 biliona dolara je zavisno od prirode i njenih usluga. Gubitkom biodiverziteta gubi se i ekonomska korist koju nam pruža priroda i ugrožava se naš opstanak na Zemlji. Korporativne i finansijske institucije imaju ključnu ulogu u zaustavljanju ugrožavanja prirode, ali mnoge kompanije i investitori ne razumiju koliko na to utiče njihovo poslovanje.

„Filter biodiverziteta, odnosno procjena rizika jeste besplatni onlajn alat koji je namjenjen kompanijama sa ciljem da mogu da izvrše procjenu svog negativnih uticaja na biodiverzitet, ali oni dobijaju i konkretne preporuke i mjere kakve aktivnosti treba da preduzmu da bi svoj negativni uticaj smanjili, pa čak i kakve je investicije potrebno uložiti da bi uticaj kompanija na biodiverzitet bio povoljniji nego što je sada", kaže Uroš Delić iz Svejtskog fonda za prirodu, prenosi rts.

U posljednjih 50 godina godina broj jedinki divljih vrsta je smanjen za čak 70 procenata.

„Na ugrožavanje biodiverziteta širom svijeta najviše utiču kompanije koje se bave crpljenjem prirodnih resursa, sječom šuma i rudarenjem, proizvodnjom nafte i drugih derivata. Najveće svjetske kompanije su se obavezale da će do 2030. svi da daju izvještaj o svom uticaju na biodiverzitet", dodao je Delić.

Crvena lista ugroženih vrsta koju izrađuje Međunarodna unija za zaštitu prirode, pokazuje da se čak milion vrsta u svijetu nalazi pred rizikom od izumiranja.

„Ugrožavanje biodiverziteta pokazuje negativni trend. Već decenijama gubimo biljne i životinjske vrste i staništa, šume... Ugrožavanje svjetskog mora drastično zagađenje plastikom prisutno je u velikoj mjeri. Ono što daje nadu su istraživanja organizacije IUCN, koja pokazuju da možemo da spriječimo ugrožavanje", rekla je Milica Radanović biolog, ispred Međunarodne unija za zaštitu prirode.

U decembru 2022. na samitu UN o biodiverzitetu u Montrealu usvojen je sporazum sa ciljevima da će se do 2030. zaštititi trećina svjetskog kopna i mora, kao i da se 30 procenata degradiranih ekosistema efikasno oporavi. Za to će se godišnje izdvajati 200 milijardi dolara.

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Mart 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2