fbpx

arktik kit foto Michelle Valberg

Foto: Michelle Valberg

Kitovi, foke i druge morske životinje napuštaju arktičke oblasti zbog buke koju prave brodovi. Eskimi i ostali narodi koji naseljavaju područje upozoravaju da je zbog klimatskih promjena broj plovila u stalnom porastu.

Vijekovima su narvali, kitovi poznati i kao morski jednorozi, kao i prstenaste foke bili hrana inuitskih zajednica nastanjenih na ledenim prostranstvima Pond Inleta i ostrva Bafin, najsjevernijih dijelova Kanade.

Sada, međutim, pripadnici eskimskih naroda Inuiti, koji su lovili i pecali u tim oblastima, mnogo prije nego što je kompanija „Hadson Bej“ otvorila svoj prvi arktički trgovački kamp 1921. godine – kažu da više ne nalaze narvale tamo gdje bi trebalo da budu. Za to krive buku koja dolazi od brodova.

Istraživači su uporedili prolazak jednog ledolomca, brodova koji su sve prisutniji na Arktiku, sa podvodnim rok koncertom. Buku koja dopire sa broda može izazvati sve, od propelera do oblika trupa, pa sve do raznih mašina koje se nalaze na plovilu.

Buka može poremetiti aktivnosti koje su morskim sisarima potrebne da bi preživjeli, jer im smanjuje prostor za komunikaciju. To kod ovih životinja izaziva stres i tjera iz važnih staništa.

Brodova sve više, kitova i foka sve manje

Podvodna buka koja potiče od sve gušćeg brodskog saobraćaja udvostručila se na Arktiku u posljednjih šest godina. Očekuje se da će se ponovo udvostručiti tokom sljedeće decenije, jer se zbog klimatske krize led topi i otvaraju se nove rute za transport.

„Inuitska zajednica na Mitimataliku, na Bafinovom ostrvu, primjetila je povećanje broja brodova kao i buke koju oni stvaraju, a lovci ne uočavaju narvale na uobičajenim mjestima“, kaže Lisa Koperkvaluk, predsjednica Inuitskog cirkumpolarnog savjeta (Inuit Circumpolar Council – ICC).

„Moraju da idu dalje da bi ih lovili, što nosi rizike, troškovi za gorivo su veći, a sve to utiče na prenos kulturnog znanja na nove generacije“, objašnjava Koperkvalukova.

Ove nedjelje, udruženje koje predstavlja 180.000 Inuita na Aljasci, u Kanadi, na Grenlandu i u oblasti Čukotka u Rusiji, pozvalo je Međunarodnu pomorsku organizaciju pri Ujedinjenim nacijama da usvoji obavezne mjere za smanjenje podvodne buke koju stvaraju brodovi, a za koju strahuju da utiče na morske sisare.

Iako Inuiti zavise od isporuke osnovnih proizvoda i usluga, oni žele da arktički region, koji je osjetljiv na podvodnu buku, bude zaštićen od njenog uticaja, kao i od drugih vrsta zagađenja, istakla je Koperkvalukova.

Prema njenim riječima, grenlandski kitovi, beluge, prstenaste foke i narvali glavni su morski sisari od kojih zavisi inuitsko stanovništvo.

„Ako buka utiče na lov Inuita, onda je pogođen i prenos znanja. Mlađe generacije imaju manje mogućnosti da uče“, navela je Koperkvalukova.

Poznato je da podvodna buka od brodova utiče na neke vrste kitova, uključujući narvale i beluge, kao i na ribe poput arktičkog bakalara, ukazuje Arktički savjet, međunarodni forumu osam arktičkih zemalja i šest arktičkih starosjedilačkih grupa, uključujući Inuitski cirkumpolarni savjet.

Stroža regulativa buke koja potiče od brodova 

Međunarodna pomorska organizacija pri Ujedinjenim nacijama, 2014. godine, ustanovila je smjernice za smanjenje podvodne buke od komercijalnog brodarstva, a ove nedjelje se razmatra da li da ih revidira na sastanku u Londonu.

Inuitsko tijelo želi obavezne smjernice, dok Kanada predlaže radnu grupu koja bi posebno razmatrala buku.

Komitet je takođe odgovoran za uključivanje starosjedilačkog znanja u svoj rad, omogućavajući inuitskim i drugim starosjedilačkim zajednicama da se uključe u proces, kao i da istražuju načine za bolje prihvatanje smjernica.

Inuitske grupe i druge nevladine organizacije kažu da dobrovoljna priroda smjernica znači da je postignut mali napredak u smanjenju podvodne buke.

U međuvremenu, buka koja potiče od morskog transporta i dalje se udvostručuje približno svake decenije, neproporcionalno utičući na Arktičko i Norveško more.

Arktik je posebno ugrožen zbog načina na koji se zvuk širi na velike udaljenosti, raznih uticaja na morska bića i zbog posljedica koje sve to ostavlja na život zajednice Inuita.

RTS, Guardian

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Mart 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2