fbpx

okean foto cristian palmer unsplash

Ne promijenimo li navike, more će ubrzo biti prazno. Populacije riba drastično opadaju zbog pretjeranog lova, zagađenja plastikom i drugih štetnih ljudskih praksi, upozorila je u ponedeljak Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF).

„Mora, okeane i rijeke oduvijek smo koristili kao izvor hrane i drugih resursa, a danas ih iskorišćavamo čak pet puta više nego prije 50 godina“, upozorava WWF u novoj kampanji „I moru treba odmor!“.

Mnoge riblje populacije već su drastično smanjene, a njihov broj i dalje opada. Osim toga, druga morska bića, poput morskih kornjača i kitova, takođe su u opasnosti, jer smanjeni riblji fond znači da uskoro ni oni neće imati dovoljno hrane.

Stručnjak za morsku bioraznolikost u WWF Adriji Patrik Krstinić ističe kako se drastično smanjuje broj vrsta riba i broj populacija određenih vrsta u moru.

„Vremena nam ponestaje, o ovom problemu više nije dovoljno razgovarati, moramo hitno djelovati. Opstanak morskih životinja doveden je u pitanje, kao i egzistencija i kvaliteta života mnogih ljudi“, poručuje Krstinić.

Upozorava da ako ne promijenimo navike, od alata koje koriste ribari do nas koji jedemo ribu, mogli bismo završiti s više plastike nego ribe u moru.

„I to mnogo prije 2048. godine, koju su naučnici označili kao kritičnu kada je stanje mora u pitanju“, ističu.

Već tokom našeg životnog vijeka, dodaje, moglo bi da se dogodi da nećemo imati dovoljno ribe za prehranu. Već je sada cjenovno mnogima nedostižna, upravo zato što je ima sve manje, kaže.

U WWF ističu da su posvećeni zaštiti mora u cijelom svijetu. Kako bi se osiguralo održivo upravljanje morskim resursima, njihovi stručnjaci blisko sarađuju sa ribarima, lokalnim i evropskim institucijama, kao i drugim nevladinim organizacijama.

Velike morske površine vijekovima su smatrane neiscrpnim izvorom hrane i drugih resursa, a sada, ističu u WWF, znamo da je 35 odsto globalnih ribolovnih resursa prekomjerno iskorišćeno, a čak 63 odsto na nivou Sredozemnog i Crnog mora.

WWF radi na promjeni tog trenda uspostavom „zona bez ribolova“, kako bi se i more i riba mogli oporaviti, promovišući alternativne izvore prihoda za obalne zajednice, kao što je ribolovni turizam i podupirući ribare i donositelje odluka da pređu na održive ribolovne prakse.

Hina

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Mart 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2