fbpx

kruscica most hrabrih zena

Čuvari rijeka ujedinjeni u Koaliciju za zaštitu rijeka BiH

Prema saznanjima Ekološkog društva „Bistro-Hrabre Žene Kruščice” novi Prostorni plan SBK/KSB ne predviđa gradnju MHE Kruščica 1 i 2, jer su, kako navode, uvažili odluke i stavove saziva MZ Kruščica 2017. – 2022. i Mišljenje OV Vitez sa sjednice održane 29. 4. 2021. godine, kojim su priznali sve pristigle primjedbe protiv izgradnje ova dva, za ovu zajednicu, štetna projekta. 

Ovome je prethodila i građanska inicijativa koju je potpisalo preko 2000 građana s područja Općine Vitez, a kojom su iz ovog Ekološkog društva tražili brisanje ovih projekata iz predmetnog prostornog plana i zaštitu svih izvora pitke vode na planini Kruščici.

“Podsjećamo, Prostorni plan ima snagu zakona te je na ovaj način, planom višeg reda, podcrtano da ne želimo MHE, te je dat razvojni smjer za nasu općinu.

Ovo je prije svega pobjeda NARODA – naših hrabrih žena koje su sjele na most i tijelima spriječile prolazak mašina, vas koji ste dežurali uz rijeku preko 500 dana 24 sata na dan, vas koji ste bili spremni da ustanete i krenete u akciju kad god je trebalo, svih vas koji ste neustrašivo podnosili pritiske i egzistencijalne ucjene.

Ovo je pobjeda vas koji ste izdržali i ostali na braniku, na obali Kruščice, do samog kraja! Ne smijemo zaboraviti ni podršku koju smo dobili iz cijele BiH, regiona i van granica naše zemlje. Solidarnost je naša snaga i to smo pokazali podržavajući napore svih dobrih ljudi koji se bore za očuvanje svojih rijeka, prirodnih i zajedničkih dobara.

Naša borba nije gotova, nastavljamo da stvaramo preduslove za održivi razvoj našeg mjesta i nudimo perspektivu za budućnost kakvu svi priželjkujemo – mjesto ugodnog življenja i očuvanog okoliša s neprocjenjivim prirodnim bogatstvima. Hvala svim čuvarima rijeka u BiH i Koaliciji za zaštitu rijeka, voda je naše najvrijednije bogatstvo i nastavljamo borbu za njeno očuvanje”, navode iz Ekološke udruge „Bistro-Hrabre Žene Kruščice”.

Čeka se zvaničnu odluka Skupštine kantona, koja će biti održana 15. 3. u 10 sati.

(AbrašMEDIA)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Jun 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2