fbpx

otpad2 foto abrašmedia

Foto: Abrašmedia

U mjestu Lakševine, u blizini naselja Buna, nikla je još jedna divlja deponija.

I pored toga što Mostar ima nekoliko komunalnih preduzeća, problem otpada u ovom gradu i njegovoj okolini se ne rješava. Mještani okolnih mostarskih naselja otpad bacaju gdje stignu, što zbog vlastite neodgovornosti prema prirodi, što zbog nedostatka kontejnera.

otpad5 foto abrašmedia

Foto: Abrašmedia

U mjestu Lakševine, u blizini naselja Buna nalaze se Pijesci (poznatiji kao Žuta pržina). Sa Žute pržine seže pogled na magistralni put M-17 i na rijeku Neretvu.

Upravo na ovoj lokaciji nalazi se i deponija u nastanku. Iako je ovdje donedavno stajala žuta traka sa natpisom “Ne bacati otpad”, mještani okolnih naselja i dalje zagađuju ovo područje.

otpad4 smeće foto abrašmedia

Foto: Abrašmedia

Prethodno je ovo područje očišćeno te stavljena žuta traka sa upozorenjem, danas od trake nema ni traga, a smeća dokle pogled seže.

Na ovoj novonastaloj deponiji ima otpada svih vrsta: tu su ormari, kauči, odjeća, obuća, plastika, staklo, građevinski materijal, gume…

Lokalnoj zajednici, kako stvari stoje, iako žive nadomak njega, problem otpada i ne smeta, sudeći po reakcijama osoba s kojima smo razgovarali. Stavova su da društvo “ima i bitnijih problema od otpada”, zatim “kad svi bacaju – mogu i ja”, “gdje bi drugo kad nema kontejnera”…

Za ovakve deponije odgovornost snose i oni koji zagađuju, i oni koji ne rješavaju problem odvoza, nadležno Ministarstvo te u konačnici i Grad Mostar zbog neuređene komunalne politike.

(AbrašMEDIA)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Jun 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2