fbpx

Vjosa river 1 foto BIRN

 Foto: BIRN

Vjosa, jedna od posljednjih divljih rijeka Evrope, proglašena je nacionalnim parkom, prema oduci albanske vlade. Tako stečenim statusom zaštićena je od gradnje hidrocentrala.

Nakon duge kampanje nacionalnih i međunarodnih nevladinih agencija i uz pomoć slavnih osoba, kao što je glumac Leonardo DiCaprio, veličanstvena rijeka i njezine pritoke stekle su status koji im omogućuje „najveći mogući nivo zaštite“, navode borci za zaštitu okoliša na koje se poziva AFP.

Vjosa izvire u Grčkoj, stvara meandre i teče u Albaniji u dužini 192 kilometra te se ulijeva u Jadransko more sjeverno od luke Vlore. Njen tok nije nigdje remećen infrastrukturnim objektima.

Ta rijeka zadivljuje izuzetnom ljepotom i bioraznolikošću.

Pobrojano 1.200 vrsta

Prema nevladinim organizacijama EuroNatur, Riverwatch, EcoAlbania i MedINA, rijeci su prijetili brojni projekti hidrocentrala poput onih kojima već obiluju sama Albanija i ostatak Balkana.

Lokalno stanovništvo koje živi uz rijeku strahovalo je da će im zemljišta biti potopljena, a bioraznolikost uništena.

Vjosa je još vrlo neistražena rijeka no stručnjaci su pobrojali nekih 1.200 vrsta, od čega je njih 40-ak, kao što su evropska jegulja, vidra te crkavica (egipatski strvinar), Međunarodna unija za očuvanje prirode (UICN) uvrstila na popis ugroženih.

„Krajnji je trenutak da naučimo iz grešaka koje su počinile druge zemlje i da spriječimo masovni turizam u korist ekoturizma, agroturizma i kulturnog turizma, da idemo na kvalitet, a ne na kvantitet, na vrijednosti, a ne volumen“, rekla je albanska ministrica turizma i okoliša Mirela Kumbaro.

Sporna izgradnja aerodroma

U početku je albanska vlada planirala dodijeliti rijeci nivo unutrašnje zaštite. No nakon godina kampanje Tirana je poslušala argumente ekologa i odabrala status kojim se zabranjuje gradnja hidroelektrana.

Borci za zaštitu okoliša sada pozivaju Atinu da na jednak način zaštiti Vjosu koja u dužini 80 kilometara protiče Grčkom i gdje se naziva Aoos.

„Time je prvi put cjelokupni riječni tok zaštićen, a ne samo dio rijeke ili pritoka“, kaže Ulrich Eichelmann iz udruge Riverwatch.

„Vjosa je jedna od rijetkih rijeka takve veličine koja je tako dobro očuvana i netaknuta“, kaže Andrej Sovinc iz UICN-a.

Međutim, nevladine organizacije zabrinute su zbog spornog projekta gradnje aerodroma u regiji Vjosa-Narta, koji bi prijetio 200 vrsta ptica što obitavaju u području laguna i močvara rijeke Vjose. Premijer Edi Rama tvrdi da taj projekt neće imati nikakav efekt na lokalni ekosistem, prenijela je Hina.

Izvor: Agencije
 
 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Mart 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2