fbpx

202208Ame Brazil indigenous rights

Foto: Gabriel Chaim

Nova brazilska vlada suzbija ilegalno iskopavanje zlata u amazonskoj prašumi, koristeći satelitske snimke za pronalaženje i uništavanje rudarskih kampova

Brazil je protjerao gotovo sve ilegalne rudare zlata s teritorije Yanomami, svog najvećeg autohtonog rezervata, a ove će godine ukloniti rudare iz još šest rezervata, rekao je u utorak šef novog odjela federalne policije za ekološke zločine.

Policija postavlja nove baze u amazonskoj prašumi i traži međunarodnu saradnju u provođenju zakona u regiji, uključujući razvoj tehnologije radio-izotopa kako bi se dokazalo ilegalno porijeklo zaplijenjenog zlata, rekao je Humberto Freire za Reuters.

Freire je direktor novostvorenog odjela za okoliš i Amazonu savezne policije, obilježavajući ono što je nazvao novom erom u borbi protiv ekološkog kriminala i u obrani domorodačkog stanovništva u prašumi.

Dodajući hitnost u prvim mjesecima mandata predsjednika Luiza Inacia Lule da Silve, vlada je u januaru proglasila humanitarnu krizu na području Yanomamija.

Teritorija Yanomamija je bila okupirana od strane hiljade rudara zlata koji su zajednicama prijetili vatrenim oružjem, potičući krčenje šuma, šireći malariju, zagađujući rijeke i tjerajući divljač, što je dovelo do pothranjenosti i stotina smrti.

"Još uvijek imamo neka mjesta gdje se rudari skrivaju, tako da prolazimo teritorijem Yanomami s finim češljanjem tog dijela", rekao je Freire u intervjuu.

Operacije prisile potkrijepljene satelitskim snimkama i fotografijama iz zraka uništile su 250 rudarskih kampova – od kojih su mnoga već bila napuštena – i 70 splavova za jaružanje, zajedno s gliserima i avionima, rekao je. Policija je zaplijenila oko 4500 litara goriva i 1,2 kilograma zlata, dodao je.

Policija je susrela i potom pustila najmanje 805 rudara i 94 broda na rijekama, no većina je pobjegla prije operacije deložacije.

Policija se nije fokusirala na hapšenje rudara, rekao je Freire, već je umjesto toga zaplijenila ili blokirala 68 miliona reala (13 miliona dolara) resursa koji pripadaju onima koji su optuženi za finansiranje ilegalnih rudara, dok je razbila mrežu prostitucije koja je odvodila maloletne devojčice u rudarske kampove.

Junior Hekurari, šef lokalnog domorodačkog zdravstvenog savijeta, procijenio je da je 85 odsto rudara zlata napustilo ili je protjerano iz rezervata veličine Portugala, koji se proteže duž sjeverne granice Brazila sa Venecuelom.

Dva mjeseca nakon što je vlada proglasila vanredno stanje, Hekurari je rekao Rojtersu da vladina reakcija još uvek nema dovoljno osoblja i helikoptera da bi se suočila sa razmmerama vanredne situacije među Janomamijima.

Brazilska vlada takođe proučava nove zakone za suzbijanje ilegalnog iskopavanja zlata, koje čini otprilike polovinu brazilskog zlata koje zemlja izvozi u druge zemlje.

Freire je rekao da Brazil  priprema međunarodnu policijsku bazu za Amazon sa susjednim zemljama.

Impuls

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Maj 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4