fbpx

Bosna i Hercegovina je zauzela 120. mjesto, dok se Slovenija našla na petom,  Hrvatska na 15. mjestu,  Crna Gora na 47. mjestu,  Srbija  na 48. mjestu, a Albanija na 61. mjestu , ove prestižne liste.

dsc 9824

Prvo mjesto po ekološkim performansama zauzela je zasluženo Finska potom Island, Švedska i Danska koja je ove godine oborila sve pa čak i vlastite rekorde u proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora.

Indeks ekoloških performansi EPI, koji su razvili Univerziteti Jejl i Kolumbija u saradnji sa Svjetskim ekonomskim forumom, pruža uvid u globalno i pojedinačno stanje svake zemlje u domenu zaštite životne sredine, a služi kao odličan alat za donošenje odluka. Ovaj indeks se koristi već 15 godina, a naročito u mjerenju postizanja Ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih Nacija i ispunjavanja obaveza međunarodnih sporazuma u oblasti klimatskih promjena.

Ovaj indeks mjeri ekološku i ekosistemsku vitalnost svake države. Ekološka vitalnost mjeri se uticajima na zdravlje čovjeka pa se u tom smislu obrađuju podaci koji se odnose na kvalitet/zagađenje vazduha, dostupnost i kvalitet vode, izloženost rizicima od uticaja na zdravlje. 

Ekosistemska vitalnost mjeri se podacima kao što su: uticaj poljoprivrede, biodiverzitet i staništa, klimatske promjene i energija, šume, ribarstvo, vodni resursi i tretman otpadnih voda.

Kada je u pitanju zaštita prirode ovogodišnji izvještaj ističe da se nisu dostigle tražene norme u pogledu procenta zaštićenih područja gdje je cilj 17 odsto kopnenih i 10 odsto marinskih zaštićenih područja. 

U dijelu zaključaka koji se odnose na biodiverzitet i staništa naglašava se potreba za sprovođenjem politika koje su zasnovane na naučnoj osnovi. 

Indikator zaštite vrsta koji se oslanja na Mapu života – globalnu bazu vrsta – mjeri razliku između granica zaštićenih područja i značajnih staništa. Upravo ovaj indikator pokazuje da se te granice vrlo često ne podudaraju sa potrebama zaštite određenih vrsta ili staništa. Zaštićena područja se vrlo često formiraju na marginalnim mjestima dok ona bogata biodiverzitetom bivaju uništena urbanizacijom i velikim projektima.

Nasmiješi se prirodi

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Avgust 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4