fbpx

Organizatori Prvog bosanskohercegovačkog savjetovanja „Elektrodistributivni sistemi – stanje i mogućnosti unaprijeđenja“, JP „Komunalno Brčko“ i Bosanskohercegovački komitet Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme CIGRÉ, najavili su danas na drugoj konferenciji za medije, ovaj naučni skup i pozvali potencijalne učesnike da se prijave i predaju radove. Savjetovanje će biti organizovano od 19. do 21. juna 2016. godine u prostorijama Ekonomskog fakulteta u Brčkom.

2bd64d7b967017e313e305532023f668 L

Armin Drapić, šef Radne jedinice Elektrodistribucija istakao je da je naše preduzeće kao punopravni član CIGRÉ-a ove godine dobilo priliku da bude domaćin jednog ovako značajnog naučnog skupa. „Zadovoljstvo je i čast što ćemo za nekoliko dana biti domaćini Prvog bosanskohercegovačkog savjetovanja o elektrodistributivnim sistemima. Naše kolege inžinjeri i ranije su učestvovali na sličnim naučnim skupovima, a ove godine ćemo kao organizatori moći u Brčkom da okupimo inžinjersku zajednicu, kako bismo promovisali nove tehnologije i razmjenili znanja i iskustva“, dodao je Drapić.

On je naglasio da će savjetovanje biti prilika da zaposlenici našeg preduzeća prezentuju stanje u elektrodistributivnoj djelatnosti u našem gradu, ali i da prenesu svoja iskustva vezano za kapitalne projekte iz ove oblasti koje je JP „Komunalno Brčko“ realizovalo.

Akademik Rusmir Mahmutćehajić, predsjednik Bosanskohercegovačkog komiteta CIGRÉ naglasio je da je plan da se ovakva savjetovanja organizuju svake druge godine, u skladu sa praksama drugih zemalja. On je dodao da je elektrodistributivna djelatnost od izuzetnog značaja, ne samo za stručnjake iz ove oblasti, nego i za društvo u cjelini i svakog građanina koji je korisnik usluga. Stoga je, kako je naglasio, neophodno ići u korak sa vremenom i novim svjetskim tehnologijama te razmjenjivati znanja, što je upravo cilj ovog trodnevnog savjetovanja.

Predviđeno je da stručnjaci za različita pitanja energije, a naročito pitanja elektrodistributivnih sistema, raspravljaju o stanju i mogućnostima razvoja ovog presudno važnog područja savremenog života.

Osim stručnih predavanja za širu javnost, predviđeno je održavanje tri stručna panela:

1. “Mrežne komponente elektrodistribucijskih sistemaˮ i“ Razvoj elektrodistribucijskih sistemaˮ

2. “Distribuirana proizvodnja i efikasno korištenje električne energijeˮ i “Vođenje, zaštita, procesna informatika i telekomunikacijeˮ ,

3. “Tržište električne energije i regulacijaˮ i “Distribucijski sistemi i okolinaˮ.

Sve dodatne informacije o prijavi za učešće na savjetovanju, kotizaciji, informacije za autore i dr. mogu se pronaći na sljedećem linku: www.bhkcigre.ba/

Izvor: komunalno brcko

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Avgust 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4