fbpx

Studentski paviljon graditi će se od recikliranog materijala koji se prikupi tokom akcije koja počinje 21. augusta/kolovoza.

reciklaza otpada1 635x300

Internacionalni BURCH univerzitet iz Sarajeva u saradnji sa Francuskom ambasadom u Bosni i Hercegovini, Šumarskim i Poljoprivrednim fakultetom Univerziteta u Sarajevu, Fondacijom Kulturno naslijeđe bez granica (CHwB) i Udruženjem “Savjet za zelenu gradnju” pokreće akciju prikupljanja recikliranog materijala u svrhu gradnje studentskog paviljona.

Ovaj studentski paviljon graditi će se od preko 80 % recikliranog materijala koji se prikupi tokom akcije koja počinje 21. augusta/kolovoza i traje do 30. septembra/rujna 2015. godine na području Kantona Sarajevo. Ovo jer prvi studentski paviljon ovakve vrste koji se gradi na području Bosne i Hercegovine.

Prostor će biti korišten za organizovanje izložbi i prezentacija, te kao mjesto okupljanja studenata. Ovaj paviljon je primjer kako uz upotrebu recikliranih materijala moguće doprinijeti zaštiti životne okoline, energetskoj efikasnosti, ali i kreirati moderan prostor dostupan i prilagođen svima podjednako.

“Objekat studentskog paviljona će u potpunosti biti izgrađen od prirodnih i recikliranih materijala što mu daje poseban značaj i vrijednost te će kao takav biti uzor za buduća planiranja i prilagođavanja u građevinskom sektoru. U Bosni i Hercegovini se oduvijek gradilo sa prirodnim materijalima sa kojima je naša zemlja bogata, a koji su danas posebno cijenjeni zbog svojih izolacionih karakteristika. Kroz gradnju ovog objekta želimo ukazati na važnost recikliranja starih materijala i smanjenje otpada,” rekla je Sanela Klarić, šefica Odsjeka za arhitekturu BURCH univerziteta u Sarajevu.

BURCH sa svojim partnerima poziva sve građane i građanke koji žele donirati stare prozore, vrata, opeku, drvo i druge materijale za gradnju da se jave preko email adrese:Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. ili putem telefona 033 944 426, kontakt osoba Omar Kapetanović. Prevoz materijala koji želite donirati organizovan je sa vaše adrese do Univerziteta .

Idejno rješenje za gradnju paviljona osmislili su studenti BURCH-a , dok je odluku o najboljoj ideji donio žiri sačinjen od stručnjaka iz oblasti arhitekture, zaštite kulturne baštine, umjetnosti i kulture, te Francuske ambasade u BiH. Gradnja paviljona počinje u oktobru 2015. godine.

Izvor i autor: tacno.net

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Oktobar 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31