fbpx

Nova studija objavljena u časopisu Nature upozorava da klimatske promjene guraju oblake na sve više razine atmosfere te prema polovima. 

MediaThumbnailHandlerobl

Sigurno se pitate zbog čega je to bitno? Za početak, u blizini polova nema puno sunčevog zračenja te stoga oblaci tamo ne odražavaju veće količine topline natrag u atmosferu. S druge strane, ukoliko se oblaci nalaze više u atmosferi, oni dodatno pojačavaju efekt staklenika te zaustavljaju zračenje na Zemlji, što u konačnici dovodi do još jačeg intenziteta klimatskih promjena.

I dok se znanstvenici trude razumjeti kako će klimatske promjene utjecati na naš planet, jedna od najvećih neizvjesnosti je kako će zatopljenje utjecati na oblake. U prošlosti je bilo vrlo teško dobiti pouzdana opažanja jer su sateliti koji prikupljaju podatke bili napravljeni za prikupljanje dugoročnih zapisa.

Znanstvenici sa institucija u Kaliforniji i Coloradu pomno su analizirali satelitske zapise prikupljene još 1980-ih godina te su otkrili uzorke koji su vrlo slični onima u simulacijama klimatskih promjena. U tim simulacijama predviđa se kako će se neki oblaci pomicati prema polovima, dok će drugi ići sve više u atmosferu.

Znanstvenici su pokušali objasniti prirodne varijacije gledajući modele u koje su bili ubačeni elementi kao što su vulkanske erupcije i povećanje količine stakleničkih plinova, ali i modele bez tih elemenata. Glavni autor studije, Joel Norris sa Instituta za oceanografiju Scripps izjavio je kako su promjene uzorka oblaka povezane sa globalnim zatopljenjem.

No, provedena studija ne daje sve odgovore koji su nam potrebni. Tako se u studiji posebna pažnja nije pridala suptropskim niskim oblacima, kao i promjene obrasca oblaka vezane uz vulkanske erupcije. Međutim, studija je još jedan korak na našem boljem razumijevanju kako će klimatske promjene utjecati na Zemlju.

Bjorn Stevens, voditelj odjela meteorologije sa Instituta Max Planck, zaključio je: "Ova studija nas podsjeća koliko smo slabo pripremljeni za detekciju signala koji bi mogli nagovijestiti ekstremnije klimatske promjene nego što ih trenutno očekujemo". 

croenergo

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Mart 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2