fbpx

Jedna poslanica Skupštine Kalifornije je izjavila da priprema izmjenu zakona po kojom će država zahtijevati da kroz manje od deset godina 15 posto novih vozila uopšte ne ispušta izduvne gasove, što bi bilo znatno povećanje napora te američke savezne države da ubrza razvoj nove automobilske tehnologije.

ddd4f5387b832a49ed7bb72724700158 XL

Po zakonu koji za glasanje iduće nedjelje priprema poslanica Demokrata, Otomn Berk, iz Los Angeles-a, proizvodjači automobila koji ne budu prodavali dovoljno vozila na električni pogon, moraće da plate rivalima koji to uspiju, ili da plate novčanu kaznu državi.

"Ako povećamo konkurenciju na tržištu, to će automatski dovesti do toga da cijene vozila budu pristupačnije", rekla je Berk u intervjuu.

Taj zakon dolazi dok u državnoj skupštini propada pokušaj da se do 2030. godine produži važenje znamenitog kalifornijskog zakona o borbi protiv klimatskih promjena. Uz to, novi zakon priprema obračun moćnih boraca za zaštitu životne sredine i proizvodjača automobila.

Prijedlog poslanice Berk će pojačajati postojeći zahtev Kalifornije proizvodjačima vozila da postepeno uvode vozila čistije tehnologije.

Po sadašnjem zakonu, proizvodjači automobila sakupljaju poene po prodaji vozila čistije tehnologije i moraju postići odredjene godišnje ciljeve. Zagovornici zaštite životne sredine kažu da proizvodjači samo gomilaju poene za buduće potrebe i da neće biti dovoljno motivisani da električna vozila prodaju po povoljnim cijenama, te će time sprječavati državu da postigne ciljano smanjenje ispuštanja gasova koji izazivaju zagrijevanje atmosfere.

"Sadašnji program s poenima izgleda da ne radi", rekao je Kiš Radžan, portparol industrijske grupe za tehnologiju "Kalinovejts" (CalInnovates).

Vozila za koja se sada dobijaju poeni za poštovanje zahtijeva za zaštitu životne sredine, kao što su automobili na hibridni pogon čije se baterije pune iz kućnog utikača za struju, ne bi bila u skladu sa zahtjevima novog zakona.

Električna vozila i ta vozila na hibridni, "plag-in" pogon, sada čine oko tri odsto prodaje novih automobila u Kaliforniji, ukazuju podaci Odbora za vazduh (Air Resources Board) koji upravlja sprovodjenjem kalifornijskih zakona o klimi.

Guverner Kalifornije, Džeri Braun, iz Demokratske stranke, izdao je 2012. godine naredbu pozivajući da na putevima do 2025. godine bude 1,5 miliona vozila s nultom emisijom izduvnih gasova. Od 2010. godine prodato je 192.000 takvih vozila, po podacima Odbora za vazduh.

Beta

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Novembar 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4