fbpx

Mužjak kornjače sa Galapagosa Dijego poznat je po tome što je seksualno aktivan iako ima i više od 100 godina, čime je uspeo da izbavi svoju ugroženu vrstu od izumiranja.

dijego

Ovaj mužjak, donet na arhipelag Galapagos pre četiri decenije iz zoološkom vrta u San Dijegu po kojem je i dobio ime, danas je otac 800 kornjača koje su uspešno naseljene u prirodi na ostrvima Galapagosa.

"Izuzetno je doprineo obnavljanju populacije kornjača" na ostrvu Espanjola, gde žive njegovi potomci, rekao je za AFP Vašington Tapija, savetnik nacionalnog parka Galapagos za očuvanje kornjača.

Ova kornjača vrste Helonoidis hodensis (Chelonoidis hoodensis) teška je oko 80 kilograma, dugačka oko 90 centimetara i do 1,5 metara visine kada istegne noge i vrat.

"Ovo je mužjak koji oplodjuje i veoma je seksualno aktivan", objašnjava Vašington Tapija govoreći o Dijegu koji je odigrao ulogu seks simbola medju endemskim kornjačama pacifičkih ostrva, oko 1.000 kilometara južno od Ekvatora.

Dijego svakodnevicu deli sa šest ženki u centru za odgajanje kopnenih kornjača Nacionalnog centra Galapagos u gradu Puerto Ajora (Ayora), glavnom gradu ostrva Santa Kruz, jednog od glavnog ostrva arhipelaga Galapagos.

Reč je o mužjaku koji je dominantan u tročlanoj grupi mužjaka odredjenih za obnavljanje populacije kornjača na ostrvu Espanjola, na jugu arhipelaga, gde su pre 50 godina kao poslednji primerci otkrivena dva mužjaka i 12 ženki, koji su prema rečima Tapije bili rasuti širom ostrva, pa razmnožavanje nije bilo moguće.

Nakon otkrivanja malobrojnih kornjača na ostrvu, Dijego je otkriven zahvaljujući medjunarodnom angažovanju u kalifornijskom zoološkom vrtu, gde je donet početkom 20 veka sa ostrva Espanjola.

Tada je uključen u program razmnožavanja u zatočeništvu, a iznenadjenje je usledilo šest godina kasnije "kada smo sproveli genetsko istraživanje i otkrili da je on otac skoro 40 odsto legla vraćenih na ostrvo Espanjola", navodi Tapija koji vodi i program američke nevladine organizacije Galapagos konzervansi (Conservancy) za obnovu ogromnih kornjača.

Do sada je ukupno 2.000 kornjača "vraćeno" na ovo malo ostrvo, koje sada može s ponosom da kaže da vrsta više nije u opasnosti od istrebljenja.

"Ne bih rekao da je (vrsta) u savršenom stanju, jer istorijski registri pokazuju da je u jednom trenutku bilo verovatno više od 5.000 kornjača na ostrvu, ali reč je o populaciji koja je u solidnom stanju i u porastu, što je najznačajnije", istakao je Tapija.

Od 15-ak vrsta gigantskih kornjača koje naseljavaju Galapagos, arhipelag krhkog ekosistema koji je našao mesto na listi svetske baštine Uneska, tri vrste su nestale zbog piratskih napada u 18. veku.

Kornjače iz Dijegove porodice takodje se naseljavaju na ostrvo Santa Fe gde je pre više od 150 godina nestala vrsta helonioidis spp (Chelonoidis), bliska po morfološkim i genetskim odlikama.

Dijego je sušta suprotnost Džordžu, jedinom primerku vrste helonoidis abigdoni, koji je odbijao razmnožavanje u zatočeništvu, zbog čega je dobio nadimak Džordž usamljenik. Uginuo je 2012. sa više od 100 godina. 

Zelena Srbija

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Avgust 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5