fbpx

Britanska vlada obavestila je francuske vlasti da je odobrila projekat izgradnje nuklearne elektrane na Hinkli pointu, koji će finansirati francuski energetski gigant EDF, saopštili su francuski izvori.

industrija zagadjenje priroda okolina ekologija nuklearka nuklearna energija centrala gasovi vazduh stetne materije morguefile com jpg 660x330

Vlada britanske premijerke Tereze Mej najavila je u julu da će u narednih nekoliko meseci odlučiti o projektu izgradnje dva nuklearna reaktora tipa EPR (evropski napredni reaktor pod pritiskom) u Hinkli pointu na jugozapadu Engleske, u čijoj realizaciji bi trebalo da učestvuje i francuska vlada sa tri milijarde funti.

Odobrenje britanske vlade usledilo je u trenutku kada je EDF doneo konačnu odluku o finansiranju projekta vrednog 18 milijardi funti, koji je podržao i kineski državni nuklearni gigant CGN.

Kina je početkom avgusta oštro protestovala zbog kašnjenja početka realizacije projekta, koji bi znatno doprineo unapredjenju odnosa Londona i Pekinga, oslabljenim za vreme bivšeg britanskog premijera Dejvida Kamerona, koji je podneo ostavku posle referendumske odluke Velike Britanije da napusti EU.

Britanski ministar za preduzetništvo i energetiku Greg Klark rekao je tada da London neće odluku doneti do početka jeseni i da još neće biti potpisan ugovor EDF, britanske vlade, CGN i njihovih dobavljača, a protivnici projekta u britanskoj vladi tvrdili su da će kinesko učešće u njemu ugroziti britansku bezbednost.

Projekat je izazvao i proteste sindikalnih organizacija unutar EDF, koje su pokušale da ga blokiraju, navodeći da će ugroziti finansijsku moć kompanije, koja se već suočava sa finansijskim teškoćama oko obnove nuklearnih elektrana u Francuskoj.

Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Da - 88.5%
Ne - 9.4%
Nije mi bitno - 1%

Ukupno glasova: 96
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Da - 9.3%
Ne - 88.4%

Ukupno glasova: 43
Glasanje u ovoj anketi je završeno

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Septembar 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3