fbpx

Mađarska ograda od bodljikave žice na granici ima za cilj da spreči ulazak izbeglica u zemlju, ali ona, takođe, remeti prirodna migratorna kretanja hiljada jelena i drugih divljih životinja, navodi agencija Asošiejted pres.

Jelen

Velika stada crvenih jelena nekad su se slobodno kretala preko hrvatsko-mađarske grance i stalno im se povećavao broj u tom kraju Evrope bogatom divljači. Međutim, aktivisti za zaštitu okoline i lovci u Hrvatskoj sada upozoravaju da je njhov broj počeo da se smanjuje, od kada je podignuta ograda prošle godine. U prvo vreme jeleni su se zaplitali u ogradu i ginuli, ali su životinje brzo počele da prepoznaju opasnost.

Hrvatski aktivisti za zaštitu životinja upozoravaju da je dugoročni uticaj ograde na populaciju jelena u prirodnom rezervatu Baranje, posebno u manjem delu koji se nalazi u Hrvatskoj, veliki i da će biti mnogo veći od mučnog umiranja životinja na bodljikavoj žici. Hrvatski fotograf i aktivista za očuvanje okoline Mario Romulić proveo je mesece u dokumentovanju situacije životinja u Baranji. 

"Svima je jasno da ograda nije prepreka za ljude zbog kojih je podignuta. Ona stvara probleme samo životijama i sprečava ih da migriraju u potrazi za hranom i drugim stvarima koje su im potrebne", rekao je Romulić. 

Stanište jelena je sa obe strane granice, ali njegov veći deo je u Mađarskoj. Sada kada je podeljeno ogradom, jeleni zarobljeni u Hrvatskoj ne mogu da stignu do područja za ispašu ili do partnera za parenje u Mađarskoj. 

Tibor Mikuska iz Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode upozorava da će ovo biti veliki problem zimi, kada bude manje izvora hrane za jelene.

Ograda

"Zato što će biti sprečeni da idu u veću oblast, gde još ima neke hrane verovatno će postati slabi i umreti", rekao je Mikuska.

Mađarska vlada je odbacila te brige i navela da se životinje dobro prilagođavaju promenama staništa koje naprave ljudi. U saopštenju se navodi i da su populacije jelena rasle decenijama u Mađarskoj i širom Evrope i da izazivaju štete usevima i saobraćajne nesreće. Mađarska vlada je dodala da je promena granice "privremena pojava" i da neće uticati na genetiku divljih životinja, ali lovci u Hrvatskoj kažu da je ograda već poremetila parenje.

Ženke jelena tipično putuju u stadima, a mužjaci ostaju sa stadom samo tokom sezone parenja. Ali ove godine pristup mužjaka ženkama bo je blokiran, rekao je Pavo Damjanov iz lovačkog kluba Belje-Duboševica u Hrvatskoj.

"Sezona parenja ove godine nije bila kao prošle, imali smo nedovoljan broj mužjaka", rekao je Damjanov. Hrvatski ljubitelji prirode smatraju da negativan uticaj na divlje životinje može da se zaustavi samo ako se ograda ukloni. "Nadam se da će velika stada jelena ponovo moći slobodno da se kreću preko granica koje ne treba da postoje ako smo zaista deo jedne zajedničke Evrope", rekao je Romulić.

Beta/AP 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Jun 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3