fbpx

Mještani Maslovara kod Kotor-Varoši najavili su organizovanje mirnih protesta i blokadu magistralnog puta Banja Luka - Teslić ukoliko u narednih sedam dana, od nadležnih na lokalnom i na entitetskom nivou, ne dobiju zvanične informacije o dodijeljenim koncesijama za istraživanje i eksploataciju uglja u tom mjestu.

nevolje mjestana maslovara kod kotorvarosi rudnik im zagorcao zivot 1440352322

Površinski kop

Mještani tvrde da su, bez bilo kakvih najava i obavještenja, u Maslovarama počeli radovi na površinskom kopu novootvorenog rudnika, dodajući kako je eksploataciono polje firme Eco power iz Kotor-Varoši udaljeno samo nekoliko desetina metara od njihovih porodičnih kuća.

- Uvjereni smo da će eksploatacija uglja negativno uticati na ekološki status Maslovara, ali i susjednih naselja. U blizini ležišta nalaze se i vodovodni sistemi, pa postoji mogućnost i da ostanemo bez pitke vode. Sve ovo nam je zagorčalo život, kaže mještanin Rade Božičković.

Strahujemo, veli Božičković, i od aktiviranja klizišta, kao i od poplava.

- Nije nam jasno zašto nas niko iz opštinske uprave Kotor-Varoši nije obavijestio o početku radova. Sve se radi iza leđa mještana i sve ukazuje da se radi o zakulisnim radnjama. Čuli smo da je koncesija za podzemni i površinski kop izdata za period od 30 godina, napominje Božičković.

Ugovor o koncesiji

Mještanin Mile Petrušić kaže da je otvaranje rudnika mrkog uglja u Maslovarama samo uvod u iseljavanje stanovništva, dodajući kako njega i njegove komšije ni ratna dejstva nisu pomjerala sa porodičnih imanja, ali otvaranje rudnika sigurno hoće.

- Možete zamisliti kako će ovdje biti nakon prvih obilnijih kiša, kada potoci sa brda oko Maslovara pokrenu blato sa ležišta. Niko o tome ne razmišlja, jada se Petrušić.

U opštinskoj upravi Kotor-Varoši ističu ih je firma Eco power obavijestila o otvaranju i razradi površinskog kopa u Maslovarama, dodajući kako ta firma posjeduje ugovor o koncesiji za istraživanje i eksploataciju mrkog uglja na ležištima u Maslovarama i Hrvaćanima.

Pokušali smo stupiti u kontakt i sa predstavnicima firme Eco power, ali na telefonske pozive niko nije odgovarao.

Izvor: oslobodjenje.ba

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Da - 30.8%
Ne - 69.2%

Ukupno glasova: 13
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Da - 40%
Ne - 60%

Ukupno glasova: 5
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Državni nivo - 28.6%
Entitetski nivo - 0%
Lokalni nivo - 0%
Građani - 7.1%
Sve od navedenog - 64.3%

Ukupno glasova: 14
Glasanje u ovoj anketi je završeno

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Avgust 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5