fbpx

Procjenjuje se da godišnje oko pet milijardi ptica tokom proljetne i jesenske migracije prelijeće prostor između Europe i Afrike. Pri tome, nekoliko desetaka miliona ptica koristi Jadranski migratorni put, koji vodi preko Balkanskog poluotoka i Jadranskog mora.

ptice sprijecimo krivolov

Osobito značajan dio ovog seobenog puta su bosanskohercegovačka kraška polja koja brojnim selicama predstavljaju prvo mjesto na kojem mogu, nakon 3500 kilometara dugog leta preko Sahare i Sredozemskog mora, sletjeti radi odmora i prehrane.

Nažalost, selice su na putu preko naših kraških polja suočene sa krivolovcima. Pri tome, meta krivolovaca nisu samo lovne vrste, već i one koje su rijetke i zaštićene.

Kako bi spriječili krivolov na našim kraškim poljima i omogućili da brojne selice ovaj prostor i dalje koriste kao odmorišta prilikom migracija, neophodan je zajednički angažman svih ljubitelja ptica. Samo na taj način možemo spriječiti krivolov na Jadranskom migratornom putu i omogućiti opstanak pticama bez obzira da li se radi o kritično ugroženim ili manje ugroženim vrstama.

Ornitološko društvo “Naše ptice” pokreće kampanju za borbu protiv krivolova, osobito na kraškim poljima kao najznačajnijem dijelu Jadranskog migratornog puta.

U sklopu kampanje u Čapljini će se 17.12.2016. održati susret ornitologa sa članovima lovačkog udruženja “Galeb” koji će kroz takmičenje u gađanju glinenih meta na simboličan način pozvati kolege lovce da se uključe u akcije monitoringa i sprečavanja krivolova.

Istovremeno su članovi ovog lovačkog društva u znak podrške kampanji donijeli odluku o smanjenju broja lovnih dana na ptice selice kako bi im se omogućilo mirnije zimovanje i priprema za seobu, a ovo Društvo je kroz svoje planove gospodarenja lovištem „Čapljina“ već trajno zabranila odstrel pojedinih ugroženih vrsta, kao što su jarebica kamenjarka, poljska jarebica, patka njorka i glavata patka, a smanjen je i broj lovnih dana za prepelice i grlice.

Pored navedenog kampanja će uključiti niz edukativnih programa i akcija na terenu u cilju podizanja svijesti i unapređenja programa sprečavanje krivolova u Bosni i Hercegovini.

Kampanja se realizuje u sklopu projekta Adriatic Flyway3 koji su finansijski podržali Fondacija MAVA iz Švicarske i EuroNatur iz Njemačke.

AbrašMEDIA

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Jun 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2