fbpx

Da su otpadne vode najveći problem životne sredine Beograda, nikada nisu krili u nadležnom sekretarijatu. Projekat kanalizacije po evropskim standardima za celu prestonicu davno je napisan, a za to što je samo na papiru, izgovor je novac - potrebno je milijardu evra.

kotez

Na poziv građana beogradskog naselja Kotež, Televizija N1 je u tom delu grada snimila višegodišnju ekološku katastrofu. Naime, na samo dva kilometra od centra, širi se nepodnošljiv smrad, jer je pukla glavna kanalizaciona cev i to na nekoliko mesta. Zbog toga, umesto da odvodom odlaze, fekalije su stvorile jezero na samo 100 metara od naselja.

Dovoljan je samo jedan klik na WC šolji dnevno, svakog od oko 140 hiljada meštana Koteža i Borče, za učešće u prestoničkoj eko katastrofi. Glavna kanalizaciona cev, čije održavanje plaćaju, ima toliko rupa da su fekalije na samo dva kilometra od centra glavnog grada napunile 20 hektara prostrano jezero.

"Pokušavao sam da saznam da li igde u svetu, više ni u Somaliji ovako nešto ne postoji".

Ovde traje već pet godina. Za to vreme nema na čija vrata meštani nisu pokucali, ali od rešenja ništa. Tvrde: smrad guši, labudovi i srnadći okrenuli su leđa nekada čistom jezercetu, a Topole stare i pet decenija su uvenule.

"Da tako nešto može da postoji, da se mi borimo da uđemo u Evropsku uniju, a da imamo ovakve stvari ovde - to je nemoguće", smatra meštanin Đorđe Đapa.

Da su otpadne vode najveći problem životne sredine Beograda, nikada nisu krili u nadležnom sekretarijatu. Projekat kanalizacije po evropskim standardima za celu prestonicu davno je napisan, a za to što je samo na papiru, izgovor je novac - potrebno je milijardu evra.

"Molim vas, ako se ima para da se osvetli ceo Beograd, mesec i po dana pre Nove godine, pa moglo je to da bude i 15 dana pre Nove godine, ta struja što je potrošena mogla je da se uloži u tu infrastrukturu i da se završi to i da niko nema problema", kaže meštanin Zvezdan Arsenijević.

kotez 2

N1 je zatekao ekipu "Beogradskog vodovoda i kanalizacije" u akciji. To je Sizifov posao tumače meštani koji već godinama gledaju samo instant rešenja. Majstori s vremena na vreme cev krpe, a ona iznova puca. Predsednik opštine, koja je izvor zagađenja, zato obećava trajno rešenje.

"U sredu ćemo imati sastanak sa Direkcijom za građevinsko zemljište grada Beograda, sa Javnim komunalnim preduzećem "Vodovod i kanalizacije" i gradonačelnik Beograda će biti tu i mislim da ćemo to munjevito rešavati", kaže predsednik opštine Palilula Aleksandar Jovičić.

Meštani u hitnost ne veruju, jer kažu: slučaj je hitan samo pred novinarima.

"Ovo je čista šminka zarad medija. Vi kad budete pogasili kamere, opet će se desiti kao prethodnih godina. Oni će da obećaju kako će to sve - oni imaju planove, ali ovde niko od maja meseca nije došao razumete lopatu da zabode", rekao je meštanin Predrag Dučić.

Stanovnici podsećaju: kada su prošle godine pripretili medijima na lokaciju je stigla ganc nova kanalizaciona cev. Od tada, kažu, stoji za ukras, jer nikada nije montirana za upotrebu.

Video možete pogledati ovdje.

Adam Santovac/N1

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Mart 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2