fbpx

Sarajevo - Bosna i Hercegovina i Crna Gora su jedine zemlje u Europi koje nemaju nikakve stimulacije za kupovinu ekoloških vozila, pa ne čudi što su po broju hibridnih i elektro vozila na samom začelju. 

MediaThumbnailHandlerbhcg

Nedavno je i Albanija za svoje policijske snage nabavila određeni broj električnih "golfova", pa je i ona iznad po broju ovih vozila. 

U Srbiji je broj električnih automobila jedva premašio brojku od deset primjeraka, i to zahvaljujući flotnoj kupovini "Volkswagen UP" vozila za jednu banku. Hibrida ima malo više, i to, također, zahvaljujući stranoj donaciji, budući da je Vlada Japana poklonila državi nekoliko desetina hibridnih "Toyota" i "Lexusa", pišu beogradske Novosti. 

Veliki broj zemalja Europe donio je odluku da od 2025. godine zabrani prodaju dizelskih vozila, a poreznom politikom i mnogobrojnim naknadama, na primjer za ulazak u centar grada, potiče svoje državljane da se riješe vozila koja su veliki zagađivači zraka. 

Istovremeno, sve vlade Europe stimuliraju kupovinu novih elektromobila i hibridnih vozila. Norveška u tome prednjači, pa je svako treće vozilo kupljeno prošle godine u ovoj zemlji "ekološko". Stimulacije se kreću od pet tisuća do deset tisuća eura prilikom kupovine, a vlasnici elektrovozila ili hibrida su oslobođeni i plaćanja poreza, imaju besplatan parking i slične beneficije. 

U zemljama regije se jedino u Hrvatskoj i Sloveniji stimulira kupovina ekoloških vozila. Tako je u Sloveniji subvencija za kupovinu ovih automobila do 7.500 eura, a u Hrvatskoj se subvencija za hibride i elektromobile kreće od 4.000 do 9.200 eura, ovisno o tipa vozila. 

Ponuda elektrovozila je na tržištu Srbije i BiH vrlo slaba, dok je izbor hibridnih automobila nešto bogatiji.

SEEbiz 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Mart 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2