fbpx

Unatoč rekordnim temperaturama s kojima se susrećemo već nekoliko godina, prema zadnjim istraživanjima živa u stupcu će još neko vrijeme rasti. U nastavku pročitajte što nas očekuje već ovog ljeta.

img58b02602845ba

 

Novo istraživanje autora Sebastiana Schemma sa Sveučilišta Bergen i Centra za istraživanja klime Bjerknes  te koautora sa Sveučilišta u Bernu i ETH Zürich otkriva kako nas nad Europom očekuju jake fronte u ljeto i jesen. Još nisu dokazali da su očekivane fronte rezultat klimatskih promjena. Vremenske fronte s razlogom su ključni elementi na našim dnevnim meteorološkim kartama. Kada prelaze poprijeko od zapada prema istoku Europe one mogu donijeti snažne vremenske promjene, često povezane s brzinom i udarima vjetra, teškim oborinama ili čestim tučama. Potonje uglavnom utječu na kontinentalni dio Europe tijekom ljetne sezone, a mnogo manje na nordijske zemlje.

U nedavnom istraživanju u časopisu Geophysical Research Letters Sebastian Schemm otkriva kako se javlja porast broja jakih i vrlo jakih fronta iznad Europe uglavnom tijekom ljeta i jeseni. Studija je također odabrana kao istaknuto istraživanje u časopisu Nature Climate Change.

U svojoj studiji znanstvenici su istraživali podatke na temelju opažanja i satelitskih podataka u razdoblju od 1979. do 2014. godine. Zaključili su kako slični trendovi nisu identificirani na području kontinentalnog dijela Sjeverne Amerike. Zato što se količine oborina povećavaju snagom fronte, ovo bi otkriće moglo pomoći boljem razumijevanju visokih prostorno-vremenskih varijabli oborinskih trendova diljem Europe.

„Iznenađujuće, meteorolozi se još jednom moraju usuglasiti oko definicije fronte", navodi Sebastian Schemm, ali „u našem istraživanju smo se oslanjali na učestalo korištenu metodu koja pomaže meteorolozima definirati površine fronta". Prema ovoj definiciji, informacije o temperaturi i vlazi kombinirani su u jednu varijablu. Autori stoga mogu točno odrediti lokaciju na kojoj dolazi do povećanja vlage zraka, što je jasan pokazatelj ekstremnih fronti.

Prema izvješću IPCC AR5, trendovi promjene vlage zraka su značajni iznad Europe, ali mješoviti ili blizu nule preko dijelova Sjeverne Amerike. Ovi rezultati nam stoga govore kako povećana vlaga zraka koja se pojavljuje iznad Europe nagovještava visoke temperature koje sa sobom nosi fronta koja dolazi ovoga ljeta iznad Europe. Autori se nadaju kako će nastaviti svoje istraživanje i potencijalno otkriti razlog pojave ovih fronti koje već nekoliko godina za redom stvaraju probleme Europljanima.

Izvor: Sciencedaily.com

Biologija

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Industrija - 11.7%
Toplane i privatna ložišta - 15.8%
Institucije vlasti - 72.5%

Ukupno glasova: 120
Glasanje u ovoj anketi je završeno

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Januar 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6