fbpx

Predsednik Ekološkog pokreta iz Vrbasa Ratko Djurdjevac zatražio je od predstavnika kompanije NIS da hitno prekinu dalja istraživanja izvora nafte u Vojvodini, jer ni ta kompanija ni vlast koja im je to dozvolila, ne brinu o budućnosti i zdravlju stanovnika Vojvodine.

5razloga image1

Djurdjevac je u otvorenom pismu prvom čoveku NIS-a Kirilu Kravčenku zatražio prekid daljih istraživanja na teritoriji Vrbasa i Kule i najavio da će zahtevati zabranu na teritoriji cele Srbije.

"Država u kojoj je naftna kompanija donator vlasti nema ni moralnog integriteta ni nepristrasnosti da sprovodi nadzor nad projektom istraživanja novih izvora nafte i gasa", poručio je Djurdjevac Kravčenku, a preneo israživački portal VOICE.

Kako je taj portal objasnio, projekat 3D seizmičkih ispitivanja u opštinama Srbobran, Bečej, Žabalj, Temerin, Bačka Palanka i Mali Idjoš predstavljen je polovinom 2015. godine u Vrbasu.

Prema navodima portala, na tom sastanku je rečeno da NIS poseduje sve dozvole i saglasnosti nadležnih državnih organa za ispitivanja, a da "u toku izvodjenja radova neće biti remećen svakodnevni život i rad meštana".

Medjutim, poljoprivrednik Ištvan Nadj iz Kule rekao je da ga niko nije obavestio da će na njegovu njivu biti postavljene "misteriozne kutije" i dodao da ih je zatekao kada je došao da radi na svojoj parceli.

"Sreo sam jednog radnika NIS-a koji mi je samo rekao da smem da ih pomerim ako mi smetaju i potom da ih vratim na mesto. Njiva je moja, a niko mi nije ni najavio, niti me je pitao za mišljenje", kazao Nadj.

VOICE dodaje da se 3D seizmičko istraživanje sprovodi u cilju otkrivanja potencijalnih ležišta nafte i gasa, a da kutije predstavljaju uredjaj sa savremenom bežičnom tehnologijom.

Prilikom predstavljanja projekta, ukazano je da su uredjaji bezbedni po okolinu i zdravlje ljudi, ali i da njihovi delovi nisu upotrebljivi u bilo koje druge svrhe osim za seizmička ispitivanja.

Iz NIS-a su poručili i da su uredjaji pod kontinuiranom GPS kontrolom, kao i da u svakom trenutku postoji mogućnost njihovog lociranja.

Zelena Srbija

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Septembar 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4