fbpx

Ljudi širom Evrope se suočavaju sa zdravstvenim i društvenim izazovima koji zaslužuju hitnu pažnju - gojaznost, problemi sa mentalnim zdravljem, društvena isključenost, zagađenost vazduha, buka, te toplotni stres u gradovima. Ova pitanja posebno utiču na društveno-ekonomski ugrožene i ranjive grupe i povećavaju pritisak na već otežanu situaciju zdravstvenog budžeta.

pravo na zivot2

Autor: Impuls

Mreža Friends of the Earth Europe u sklopu kampanje "Priroda je naše pravo" (Nature is our right) sprovodi aktivnosti u cilju zagovaranja zaštite prirode i obezbjeđenja pristupa prirodi svim ljudima. Za potrebe ove kampanje je izrađen i izvještaj Instituta za evropske politike životne sredine.

https://www.youtube.com/watch?v=H7yX9kOlZ1Q

https://www.youtube.com/watch?v=ON1XTcsMicI&t=24s

"Svi trebamo prirodu u našem životu, to nam daje slobodu i pomaže nam živjeti zdravo. Osiromašene zajednice su često odsječene od prirode i to ima izuzetno negativan uticaj na njihovo blagostanje. Priroda je naše pravo, te je dužnost EU, kao i državnih i lokalih vlasti da bolje zaštite i obnove prirodu za veliki broj ljudi, ne samo nekolicinu", izjavio je Robbie Blake, borac za prirodu iz Friends of the Earth Europe. 

Zaštita i obnova prirodnih područja i propisivanje boravka u prirodi kao preventivne zdravstvene mjere mogu se pokazati ključnima za borbu protiv negativnih zdravstvenih posljedica u osiromašenim zajednicama. 

"Gradovi kao što su Oslo i Victoria-Gasteiz čine prirodu dostupnom svim svojim građanima. Oni su nam inspiracija, te trebamo raditi zajedno kako bi širom Evrope svi imali pristup prirodi u 300 metara od naših domova u narednih deset godina" istakao je Patrick Ten Brink, direktor Instituta za evropske politike životne sredine. 

Dostupni podaci ukazuju na snažnu vezu između nedostatka pristupa prirodnim područjima, zdravstvenih problema i nejednakosti, u prvom redu višeg nivoa gojaznosti, problema mentalnog zdravlja, kao i više stope smrtnosti. Nedostatak pristupa prirodi doprinosi zdravstvenoj nejednakosti, a poboljšanje i omogućenje pristupa svim pojedincima prirodi je ključ za rješavanje tih problema. 

“Skrećemo pažnju na značaj i višestruku korist prirode za zdravlje ljudi. Bosna i Hercegovina obiluje još uvijek dosta očuvanom prirodom, koja je pod sve većim pritiskom. Apelujemo na građane i građanke da provode više vremena u prirodi, te da od nadležnih traže očuvanje prirode i u urbanim i ruralnim sredinama”, ističe Iva Miljević iz Centra za životnu sredinu.

Ovim korakom ćemo unaprijediti zdravstvene i društvene integracije i napraviti veliki korak ka smanjenju društvenih i zdravstvenih nejednakost.

I zato, njegujmo prirodu i priroda će njegovati nas!

pravo na zivot

pravo na zivot1

pravo na zivot3

 

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Decembar 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1