fbpx

Znanstvenici sa Sveučilišta Sussex su u svojoj studiji otkrili nekoliko načina na koji bi se gradovi mogli boriti protiv globalnog zatopljenja. Ako bi gradovi zamijenili tamne boje svojih zgrada i pločnika sa svjetlijima te zasadili više stabala i biljaka, temperatura u njima bi se mogla smanjiti za 2°.

auditorio de tenerife 406451 1920

Studija je objavljena u časopisu Nature Climate i u njoj znanstvenici upozoravaju kako će gradovi snositi velike posljedice zbog globalnog zatopljenja jer je u njima temperatura zraka veća od seoskih područja ili područja uz more.

Do povećanja temperature zraka dolazi zbog toga što tamne površine kao što su beton i asfalt upijaju vrućinu. Toplina ne dolazi samo od sunca već je stvaraju i automobili i klimatizacijski uređaji. Površine bijele boje imaju suprotan učinak. One odbijaju toplinu.

Jedan od autora studije prof. Richard Tol kaže: “Osim globalne klimatske promjene postoji i lokalna promjena. Gradovi su topliji od seoskih područja. Oko 60% negativnih učinaka klimatskih promjena će se osjetiti upravo u gradovima.”

Iako gradovi zauzimaju samo 1% Zemljine površine, oni troše oko 80% proizvedene energije i u njima živi polovica svjetske populacije.

Tol smatra da bi gradovi mogli učiniti mnogo toga kako bi se smanjila toplinu. Kao pozitivan primjer navodi Grčku i Španjolsku u kojima su zgrade većinom obojane u bijelu boju. U Engleskoj su zgrade i krovovi većinom tamne boje pa je London za 4° topliji od svoje okolice.

Ako bi se 20% krovova i pločnika obojalo u bijelu boju, za 12% bi se smanjio trošak potreban za borbu protiv povećanja temperatura, a sama temperatura zraka bi se smanjila za 2°.

Kada bi se promijenili materijali za gradnju i kada bi gradovi sadili više stabala i biljaka, uspjela bi se smanjiti temperatura na lokalnoj razini što bi u konačnici pozitivno utjecalo na borbu protiv globalnog zatopljenja.

Izvor: Znanost.hr

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Mart 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2