fbpx

Pariz, 16. lipnja 2017. – WWF, svjetska organizacija za zaštitu prirode, pozdravlja odluku Međunarodnog koordinacijskog vijeća UNESCO programa "Čovjek i biosfera", koji je na svom ovogodišnjem zasjedanju u Parizu odlučio da rezervat biosfere "Bačko Podunavlje" bude upisan na Svjetsku listu rezervata biosfere.

6backo

Rezervat biosfere "Bačko Podunavlje" nalazi se na sjeverozapadu Vojvodine i dio je "Europske Amazone", koja predstavlja jednog od najbolje očuvanih riječno-močvarnih područja u slivu Dunava. Ovaj jedinstveni riječni ekosustav područje je izuzetne biološke raznolikosti i centar rijetkih prirodnih staništa poput prostranih poplavnih šuma, mrtvica, rukavca i pješčanih riječnih obala.
 
"Veliko je zadovoljstvo i čast što je UNESCO prepoznao izuzetne vrijednosti i potencijal Bačkog Podunavlja. Ovo je drugi rezervat biosfere u Srbiji pored rezervata Golija-Studenica, što je od velikog značaja za državu, jer program Čovjek i biosfera ne samo da promovira koncept održivog razvoja, već i u praksi pokazuje da je on moguć. Ovo proglašenje će znatno pomoći očuvanju prirode Srbije, jedne od najraznovrsnijih u Europi. Bačko Podunavlje se isto tako odlikuje vrlo bogatom kulturnom baštinom koja je dokaz žive prošlosti i susretanja brojnih naroda i kultura na ovom prostoru", rekao je prof. Darko Tanasković, veleposlanik Republike Srbije kod UNESCO-a.
 
U okviru rezervata biosfere "Bačko Podunavlje" koji se prostire na područjima općina Sombor, Apatin, Odžaci, Bač i Bačka Palanka na površini od 176.635 ha, nalaze se četiri zaštićena područja, među kojima su izuzetno vrijedni Specijalni rezervati prirode "Gornje Podunavlje" i "Karađorđevo".
 
"Rezervat biosfere Bačko Podunavlje pridružio se svjetskoj mreži koju čine ukupno 669 rezervata biosfere priznatih od strane UNESCO-a, osmišljenih s ciljem očuvanja prirodnog bogatstva od izuzetnog značaja, dok u isto vrijeme promoviraju održivi razvoj lokalnih zajednica na tim područjima. Uspostavljanje rezervata biosfere vrlo je značajan korak ka formiranju prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, prvog zaštićenog područja u svijetu koje se prostire u pet zemalja: Srbiji, Hrvatskoj, Mađarskoj, Sloveniji i Austriji. WWF već duži niz godina surađuje s partnerima iz ovih pet zemalja na zaštiti prirodnih i kulturnih vrijednosti Europske Amazone, trenutno u okviru projekta coop MDD koji financira Europska unija", izjavila je Duška Dimović, direktorica WWF programa u Srbiji.
 
U "Europskoj Amazoni", zahvaljujući očuvanoj dinamici poplavnih područja, postojanju prirodnih aluvijalnih šuma i brojnih vlažnih staništa, utočište nalazi veliki broj zaštićenih vrsta životinja i biljaka. Među najznačajnijim rijetkim vrstama životinja ovog područja ističu se orao štekavac, crna roda, patka njorka, divlja mačka, vidra, jazavac, kao i najveća populacija europskog jelena u Srbiji.
 
"Izuzetno mi je drago što je nominacija koju je pripremio Pokrajinski zavod za zaštitu prirode pozitivno ocijenjena od strane delegata Međunarodnog koordinacijskog vijeća UNESCO programa Čovjek i biosfera. Pokrajinski zavod za zaštitu prirode je intenzivno radio s WWF i ostalim partnerima na nominaciji ovog područja u proteklih pet godina. Izuzetan doprinos i podršku je pružila Povjerenstvo Republike Srbije za suradnju s UNESCO-om. Sada predstoji veliki posao na mudrom upravljanju područjem kroz suradnju s upravljačima zaštićenih područja, korisnicima prirodnih resursa, lokalnim upravama i zajednicama na području rezervata biosfere", rekla je dr. Biljana Panjković, direktorica Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode. 

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / WWF 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Jun 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2