fbpx

Kako je Roza Parks postala simbol borbe za ljudska prava

Kako je Roza Parks postala simbol borbe za ljudska prava

Čin koji je izazvao proteste koji su trajli 381 dan

Kada je Roza Parks odbila da ustupi mjesto bijelcu u autobusu 1955. godine u Montgomeriju u Alabami, odmah je uhapšena, a 5. decembra, nekoliko dana kasnije započeo je bojkot autobusa od strane Afroamerikanaca. Bojkot je trajao 381 dan, a za to vrijeme uslijedio je niz događaja koji su doveli do borbe za ljudska prava i mijenjanja zakona na jugu.

Roza je uhapšena 1. decembra 1955. godine dok se vraćala autobusom kući, nakon što je odbila da ustupi svoje mjesto bijelom putniku.

Politički savez žena (WPC), grupa za građanska prava koju su osnovale crne žene 1946. godine, počele su da dijele flajere koji su pozivali na početak bojkota 5. decembra, na dan kada je Roza trebalo da se pojavi pred sudom.

vijesti 30 11 2020 5fc55a289ffe3

Desetine hiljada afroameričkih vozača autobusa bojkotovalo je 5. decembra sistem prevoza, a protest je bio toliko uspješan da su obećali da će raditi tako sve dok grad ne ispuni njihove zahtjeve.

Prema pisanju Biznis insajdera, bojkotu se odazvalo 40.000 afroameričkih vozača autobusa, koji su u to vrijeme činili većinu vozača gradskog prevoza.

Bojkot je trajao 381 dan, a završio se 20. decembra 1956. godine kada je Vrhovni sud naredio Montgomeriju da integriše svoj autobuski sistem.

Bojkot autobusa u Montgomeriju skrenuo je pažnju nacije na pokret za građanska prava širom Sjedinjenih Država koji se nastavio tokom šezdesetih.

Nakon hapšenja Roza Parks kažnjena je sa 10 dolara, plus 4 dolara za sudske takse.

Martin Luter King i ostale vođe osnovali su Udruženje za unapređenje Montgomerija i odlučili su da nastave bojkot, sve dok grad ozbiljno ne shvati njihove zahtjeve.

Taksisti su smanjili cijene, a ljudi su pješačili do posla umjesto da idu autobusom. Policija je više puta privodila protestante, a jednom je čak optužila 80 lidera.

U februaru 1956. velika porota vratila je optužnice protiv 115 ljudi, uključujući vjerske i društvene lidere, umiješane u bojkot autobusa.

U junu 1956. savezni okružni sud presudio je odvojeno sjedenje u autobusima neustavnim.

Vrhovni sud je presudu potvrdio sredinom novembra, a 20. decembra 1956. odluka je stupila na snagu. Završetak politike rasne segregacije došao je 21. decembra 1956. godine, autobusi su postali isti za sve i bojkot je završen.

Međutim, integracija je bila spora zbog neprijateljstva bijele zajednice Montgomerija prema promjenama.I dok su autobusi bili integrisani, autobuska stajališta su ostala odvojena zbog nasilja i otpora unutar bijele zajednice.

Nakon integracije autobusa u Montgomeriju, bombardovane su četiri crkve i domovi crnih vođa.

Nasilje je najzad okončano kada je policija uhapsila sedam članova Kju kluks klana.

Bojkot je bio prvi opsežan protest protiv segregacije tokom pokreta za građanska prava, a Roza Parks i Martin Luter King dospjeli su u centar pažnje. Takođe, bojkot je učvrstio opredeljenje MLK-a za nenasilne proteste.

Pobjeda