fbpx

Kritike zaboravljene, podrška neupitna: Zašto su svi iz Srpske uz Vučića?

Kritike zaboravljene, podrška neupitna: Zašto su svi iz Srpske uz Vučića?

Foto: Gerila

Molim vas da u što skorije vrijeme iznesete frapantne dokaze koje posjedujete. Ukoliko to ne učinite ili ako se pokaže da su frapantni dokazi bili samo jedna izjava koja je zapravo potvrdila vaše miješanje u izborni proces u Republici Srpskoj, ostaćete u mojim očima i očima velikog dijela Srba na ovim prostorima upamćeni kao državnik koji je samo dodatno produbio jaz između srpskog naroda zapadno od Drine.

Ovim riječima se u oktobru 2018. godine Jelena Trivić, tada „samo“ profesor na banjalučkom Ekonomskom fakultetu, javno obratila tadašnjem i sadašnjem predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji je neposredno pred tadašnje Opšte izbore izjavio kako „ima saznanja o miješanju pojedinih zapadnih sila u izbore u Republici Srpskoj“, što je aktuelna vlast predvođena SNSD-om vješto iskoristila za dodatno, po tumačenju mnogih i presudno napadanje opozicije.

Četiri godine kasnije, Trivićeva je bila kandidat opozicije za predsjednika Republike Srpske a prema izjavama koje je uputila u periodu dok je kratkotrajno slavila izbornu pobjedu, koja kasnije nije potvrđena u Centralnoj izbornoj komisiji, dalo se zaključiti da Vučić u njenim očima ipak nije ostao upamćen u negativnom kontekstu. Naprotiv, najavila je kako će pratiti nacionalnu politiku koja se kreira u Beogradu.

Predsjednička fotelja joj je, pod sumnjivim okolnostima ipak pobjegla, a predsjednica Narodnog fronta, i danas daje čvrstu podršku Vučiću i njegovom SNS-u, sa čijeg se čela prvi čovjek Srbije povukao u maju ove godine.

Nije nikakva tajna da Narodni front podržava politiku predsjednika Vučića. Svoj glas ću dati Vučićevoj stranci“, rekla je nedavno Trivićeva.

Put od kritike do otvorene podrške Aleksandru Vučiću, u mnogo radikalnijoj verziji, prošao je i predsjednik Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik. On je na prelomnim izborima u Srbiji 2012. godine podržavajući tadašnjeg predsjednika Srbije i vladajuće Demokratske stranke Borisa Tadića njegove suparnike, SNS-ov dvojac koji je uz Vučića činio i Tomislav Nikolić, nazvao političkim pobačajima i marginalnim političkim figurama.

Danas nema dilemu. Takođe će, kako tvrdi, svoj glas dati politici Aleksandra Vučića.

Podržavam listu Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane na decembarskim izborima u Srbiji, iako me Vučić nije podržao na prošlogodišnjim izborima u RS“, rekao je nedavno Dodik.

I ostatak vladajućih i opozicionih stranaka u Srpskoj, sa izuzetkom lidera pokreta Za pravdu i red Nebojšu Vukanovića, imaju svoje favorite na izborima koji će se održati 17. decembra i svi redom podržavaju tamošnju vlast.

Zašto su svi iz Srpske zagledani u jednu beogradsku adresu, čak i oni koji su, poput Dodika i Trivićeve, u ranijem periodu otvoreno kritikovali Vučića, pitali smo novinara Gorana Dakića i politikologa Velizara Antića.

Zato što svi znaju da se prije izlaska na izbore u Republici Srpskoj prvo valja pričestiti u Beogradu. Podrška koju vlast u Srbiji daje nekom kandidatu na izborima s ove strane Drine često je presudna. Dodik je i sam jednom rekao da izborni pobjednik u Srpskoj mora biti dobar sa Srbijom, sa crkvom i sa Rusijom. Naravno, dobrota ne mora biti suštinska, dovoljno je da ona bude deklarativna, a najčešće se, na kraju krajeva, ostvaruje tako što se neko slika pored Vučića, patrijarha ili Putina. Opozicionarima je lako da takvo političko ponašanje kritikuju dok ne dođu u stvarnu priliku da jurišaju na vlast. Onda shvate da to nije moguće bez najmanje dva od ova tri preduslova“, kaže za Gerilu Dakić.

Politikolog Velizar Antić ističe za naš portal da je odgovor na pitanje zašto gotovo sve partije iz Republike Srpske otvoreno podržavaju Vučića vrlo jednostavan – oni očekuju da će predsjednik Srbije ponovo biti pobjednik tamošnjih izbora.

Da postoje veće šanse za pobjedu opozicije u Srbiji, vrlo vjerovatno bi i podrška Vučiću bila slabija. Međutim, u ovom trenutku je vrlo vjerovatno da će SNS i koalicija oko njega ostati na vlasti. Ukoliko pretpostavimo da će Vučić ostati na vlasti u Srbiji, njegova podrška bilo kojoj partiji u Republici Srpskoj bi bila veliki vjetar u leđa toj partiji na predstojećim izborima koji nas očekuju“, ističe on.

Dakle, dodaje naš sagovornik, radi se o želji partija iz Srpske da osvoje naklonost vlasti u Srbiji.

Lično ne verujem da ima u ovoj podršci mnogo ljubavi i iskrene želje za pobjedom Vučića. Radi se o klasičnom interesu. Ne vjerujem da Dodik ima ljubavi prema Vučiću, a ni obratno, ali održavaju dobre odnose jer im je to u interesu u ovom trenutku. Takođe, ne vjerujem da ima puno ljubavi u opoziciji u Srpskoj prema Vučiću, kada znamo da je on na nekoliko prethodnih izbora skoro pa otvoreno podržao Dodika i omogućio mu ostanak na vlasti. Posebno je značajna 2018. godina, kada je podrška Vučića bila taj tas na vagi da Dodik ostane na vlasti“, kaže Antić za Gerila info.

Izvor: GERILA info