fbpx

BL Art Festival 2023. u DKC „Incelu“ - Zajedništvo i solidarnost

blart2023

 Vizual: Goran Jokić

Udruženje Nezavisnih Stvaralaca i Aktivista “Geto” organizuje regionalni festival BL Art koji počinje u četvrtak 31. avgusta i završava u subotu 2. septembra. Teme ovogodišnjeg festivala su zajedništvo i solidarnost te mogućnosti djelovanja unutar društvenih centara. Program festivala će se održati u Društveno Kulturnom Centru “Incel”.

Festival u četvrtak, 31.8.,  otvara kolektivna izložba “Progled” na kojoj izlažu Kasja Jerlagić, Iris Buljević, Asja Hasečić i Annela Ružnić. Grupa samostalnih umjetnica i aktivistica koje djeluju u Društveno Kulturnom Centru Sarajevo biće gošće ovogodišnjeg festivala.

U petak je premijera dokumentarnog filma „Prizvan i pozvan“ reditelja Luke Papića i Srđa Vuča koji je politička komedija sa tragičnim posljedicama a prati četiri bivša predsjednička kandidata na prvim višestranačkim izborima 1990. godine. „Prizvan i pozvan“ dobitnik je nagrade publike za najbolji evropski film i nagradu za najbolju montažu Beldocs 2023., a premijerno je prikazan u takmičarskom programu najvećeg festivala dokumentarnog filma na svijetu IDFA u Amsterdamu 2022. Film je nastao u produkciji Ranč production koja je nezavisna producentska kuća, u oblasti dokumentarnog, igranog i eksperimentalnog filma, koju su 2018. godine osnovali producent i reditelj Srđa Vučo, reditelj Luka Papić i pisac i reditelj Vladimir Vulević. U muzičkom dijelu programa u petak će nastupiti Bore Balboa iz Šibenika a podrška su mu Saintdior, Merkat, Kris, Guda, Redov, Glue, G'z Beatz i Buja.

Treći dan festivala ugostiće izlagače Studio Tisa, Lou Lux, Bingusthrifts, Positive Republic, Tufna, Shvorc Social Club, Antiqoom, Mak i TrgoviniL koji će u sklopu Kultbuvljaka izložiti svoje radove, ponuditi garderobu, ploče i knjige na prodaju ili razmjenu. Ove godine festival se radi u saradnji sa Društveno Kulturnim Centrom iz Sarajeva i Omladinskim centrom CK13 iz Novog Sada koji će se u subota kroz diskusiju predstaviti publici.

Festival zatvara muzički program na kojem će se predstaviti beogradski alternativni bendovi Šajzerbiterlemon i Vizelj uz lokalnu podršku benda JANMAR.

Ovogodišnji vizuelni identitet BL ART festivala je radio Goran Jokić.