fbpx

“Ugodan rad” u Incelu

“Ugodan rad” u Incelu

Grafički prikaz izložbe Ugodan rad

U prostorijama Društveno Kulturnog Centra “Incel” u petak 24. novembra u 19:00 časova održaće se otvaranje izložbe “Ugodan rad” beogradskog umjetnika Obrada Ćešića.

Umjetnička instalacija "Ugodan rad" Obrada Ćešića, smještena je upravo u prostorima bivšeg industrijskog giganta - fabrike Incel, predstavljajući stradalnike istorijskog razvoja koji je doveo do marginalizacije radnika. Kroz upotrebu medija skulpture, kao i elemenata pronađenih u sklopu fabrike, Ćešić stvara snažan i dirljiv prizor sa ciljem da podstakne dijalog o industrijskoj baštini i o položaju radnika u savremenom trenutku.

Postcards from Uncanny Valley

“Industrijsko nasleđe na našim prostorima nosi posebnu notu gorčine, vezujući se za fenomene kojima se masovno opiremo: privatizacija, rat i rasturanje zajednice.

U ne tako davnoj prošlosti, industrijsko nasleđe nije bilo samo prostor, fabrika u kojoj se radilo, već je predstavljalo fenomen koji je oko sebe pospešivao kulturu, društvo, pobedu tehnologije, i oblikovalo gradove u kojima se nalazilo.”, izjavio je Obrad Češić.

Izložba će biti otvorena za sve zainteresovane posjetioce u periodu od 17:00 do 20:00 časova do četvrtka 30. novembra, svaki dan osim nedelje 26. novembra u prostorijama DKC “Incel”

Blue Exhibition2

Obrad Ćešić je beogradski umjetnik koji je 2022. godine diplomirao vajarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Beogradu. Tokom studija bavio se skulpturom, crtežom i multimedijom. 2023. godine završio je master studije na Akademiji likovnih umjetnosti u Beogradu.

U svojoj praksi koristi niz umjetničkih medija, uključujući instalacije lutaka u prirodnoj veličini, skulpture, fotografiju, crtež i animaciju. On ih koristi da stvori uznemirujući osjećaj poznat kao "nevjerovatna dolina". Njegova umjetnost pokreće dijalog o temama koje su često marginalizirane. Odabirom tema koje izazivaju tjeskobu i neizvjesnost, Obrad Ćešić nastoji skrenuti pažnju na nevidljivo. On ističe pojedince koji su često zanemareni u društvu i podsjeća gledatelja na istorijske zločine i autokratske ličnosti.

Blue Exhibition

Postcards from Uncanny Valley3