fbpx

Rariteti Franka Zappe biće objavljeni na novoj kompilaciji ‘Funky Nothingness’

Frank Zappa John Williamson

 Frank Zappa/ Foto: John Williams

Za najavu objavljena je pjesma ‘Work With Me Annie/Annie Had a Baby’.

Više od tri sata vrijedne novootkrivene muzike Franka Zappe biće službeno objavljeno kao kompilacija pod nazivom “Funky Nothingness”. Trebala bi izaći 30. juna, a vjeruje se da je muzika bila zamišljena kao nastavak albuma “Hot Rats”, solo debija avangardnog rokera iz 1969. godine. Kao pretpremijeru možete čuti njegovu dosad neobjavljenu pjesmu “Work With Me Annie/Annie Had a Baby”, prenosi Ravno do dna.

Svježe izvađen iz Zappinog trezora, “Funky Nothingness” će uključivati 25 neobjavljenih i rijetkih pjesama, kao i kompozicije, obrade i razne džemove sa studijskih sessiona iz 1970. sa Zappinom osnovnom grupom koju su činili Aynsley Dunbar, Don “Sugarcane” Harris, Ian Underwood i Max Bennett. Fizičke kopije stići će u dvostrukom LP ili trostrukom CD formatu, a prednarudžbe su u toku.

“‘Funky Nothingness’ isporučuje na svim frontama, pokazujući Zappinu ljubav prema rhythm and blues muzici, nastavljajući tamo gdje su “Hot Rats” stali uz produžene instrumentalne vježbe koje spajaju rock, jazz i klasične elemente u muziku koja se može opisati samo kao Zappa”, stoji u izjavi šefa Zappinog arhiva Joea Traversa, koji je kolekciju sastavio zajedno s Frankovim sinom Ahmetom Zappom.

“Work With Me Annie/Annie Had a Baby” mješavina je dvaju istoimenih hitova iz 1954., koje su izvorno pjevali Hank Ballard & The Midnighters. S vokalom “Sugarcane” Harrisa, Zappina verzija muzički se naslanja na bluegrass stil.

“Funky Nothingness” stiže samo godinu dana nakon što je Universal Music Group otkupio gotovo sva Zappina djela.