fbpx

Striming je transformisao muziku, ali samo 1% muzičara može da zaradi

Streaming slusanje muzike

Regulator tržišnog takmičenja Ujedinjenog Kraljevstva – CMA (Competition and Market Authority) – objavio je završni izvještaj o studiji o uticaju digitalnog tržišta na muziku u kojem stoji kako su potrošači imali koristi od digitalizacije i konkurencije između usluga muzičkih streaming servisa.

Studija je pokazala da u Ujedinjenom Kraljevstvu ima oko 39 miliona slušalaca, koji su koristili usluge servisa za strimovanje muzike 138 milijardi puta godišnje.
Takođe, CMA se bavio tvrdnjama kreatora sadržaja – autora i izvođača – o stvarnoj zaradi od striminga. Sa sve više umjetnika, pjesama i strimova, novac za striming se dijeli šire, a oni sa najviše strimova zarađuju najviše. Prema CMA izvještaju, preko 60% strimova je otišlo na muziku koju je snimilo samo 0,4% najboljih umjetnika.

Shodno tome, CMA je utvrdio da zabrinutost kreativaca – autora i izvođača – nije uzrokovana nivoom koncentracije tržišta ploča. Analiza je pokazala da ni diskografske kuće ni servisi za striming vjerovatno neće generisati značajan višak profita koji bi se podijelio sa kreatorima. Kao posljedica toga, pitanja koja se tiču stvaralaca ne bi se rješavala mjerama usmjerenim na unapređenje konkurencije, ali su potrebne druge mjere politike za njihovo rješavanje.

Digitalizacija je dovela do velikog povećanja količine muzike kojoj ljudi imaju pristup i velikog povećanja broja umjetnika koji objavljuju muziku (sa 200.000 u 2014. na 400.000 u 2020.), djelimično zahvaljujući otvaranju novih direktnih puteva ka slušaocima. To takođe znači da postoji veća konkurencija u dosezanju slušalaca i povezanim prihodima od strimovanja.

Prema istraživanju, pojedinačni izvođač mogao bi da očekuje da zaradi oko 12 hiljada funti za 12 miliona strimova u Velikoj Britaniji 2021. godine, međutim manje od 1% umjetnika postigne taj nivo strimova, piše Headliner.rs.

Neki dijelovi tržišta striminga su se poboljšali za neke kreatore posljednjih godina, ali CMA je pronašao veći izbor ugovora o pločama. Iako se pojedinačni poslovi mogu razlikovati od slučaja do slučaja, izvještaj naglašava da su prosječne stope tantijema u velikim ugovorima sa umjetnicima stalno rasle sa 19,7% u 2012. na 23,3% u 2021. Za autore u istom periodu, udio prihoda za prava izdavača se povećao od 8% do 15%.

Strimovanje je transformisalo muziku, rekla je izvršna direktorka CMA Sara Kardel, dodajući: Tehnologija otvara vrata mnogim novim umjetnicima da pronađu publiku, a ljubitelji muzike mogu da pristupe širokom spektru muzike, stare i nove, po cijenama koje su prava vrijednost.

Dok CMA naglašava razumijevanje zabrinutosti kreatora u vezi sa nivoom prihoda, analiza u studiji sugeriše da je malo vjerovatno da bi intervencija CMA oslobodila višak novca u sistemu kako bi se kreatorima platilo više.

Britanska fonografska industrija (BPI) pozdravlja izvještaj CMA, rekavši da pokazuje da je tržište striminga konkurentno – dajući obožavaocima dostupnu i pristupačnu muziku i umjetnicima više izbora u okruženju u kojem mnogi napreduju i gdje su stope tantijema za umjetnike i autore porasle.

Kao najdetaljnija analiza ovih pitanja do sada, ovaj izvještaj će podržati posao koji mi i industrija već radimo u partnerstvu sa vladom kako bismo dodatno ojačali britansku muziku i osigurali da Velika Britanija ostane konkurentna na globalnom nivou, navodi se u saopštenju BPI, dodajući da je “najefikasniji način da se omogući još većem broju umjetnika da imaju održivu karijeru u muzici da izdavačke kuće nastave da ulažu u talente i razvijaju tržište”.