fbpx

Svaki treći muzički stvaralac već koristi vještačku inteligenciju u svom radu

Svaki treći muzički stvaralac već koristi vještačku inteligenciju u svom radu

Ilustracija

Poslije velikih štrajkova u Holivudu, i muzički svijet je zabrinut zbog sve veće upotrebe vještačke inteligencije (AI) u tom sektoru, kao i zbog ekonomskog uticaja na umjetnike, prenio je francuski list Figaro (Le Figaro).

Sacem, francusko društvo autora, kompozitora i muzičkih izdavača, kao i njihov njemački ekvivalent Gema, predstavili su studiju o uticaju vještačke inteligencije na muziku i to je prvi izvještaj te vrste, prenosi Beta.

Prema francusko-njemačkoj studiji, "autori i kreatori bi mogli da imaju smanjene prihode za 27 odsto zbog upotrebe vještačke inteligencije, a to bi predstavljalo, u naredne četiri godine, do 2028. godine, ukupan gubitak od oko 2,7 milijardi eura".

Nedavno objavljena studija, zasnovana je na "analizi tržišta, intervjuima sa stručnjacima i anketi sprovedenoj među više od 15.000 kreatora i izdavača koji su članovi Sacem i Gema", saopštile su dvije organizacije.

Klaus Goldhamer, generalni direktor Goldmedia, njemačke konsultantske kompanije koja je sprovela studiju, ističe da "35 odsto ispitanih već koristi vještačku inteligenciju, u velikom broju oblasti koje se odnose na stvaranje muzike".

"Nove tehnologije takođe izazivaju zabrinutost - 71 odsto ispitanika strahuje da generativna vještačka inteligencija više neće dozvoliti muzičkim kreatorima da u budućnosti žive od svog rada", rekao je Goldhamer.

Suočeni sa tim predviđanjima, 95 odsto muzičkih kreatora i izdavača zahtijeva veću transparentnost od kompanija koje razvijaju alate vještačke inteligencije.

Oko 93 odsto njih kaže da žele da političari daju veći značaj izazovima koji se postavljaju pred njih, u vezi sa vještačkom inteligencijom i autorskim pravima.

Za Sesil Rap-Veber, generalnu direktorku Sacem, nije pitanje da se "uspore" aktivnosti vještačke inteligencije, "već da ona bude vrhunska".

"Aktivno radimo sa zaposlenima u toj industriji na primjeni tehničkih rješenja usmjerenih na identifikaciju sadržaja, generisanog vještačkom inteligencijom", rekla je ona.

Generalni direktor Geme Tobijas Holcmiler sa svoje strane brani umjetnike i insistira na potrebi "transparentnosti i kontrole nad korišćenjem njihovih djela", dodao je Figaro.

Vrhunska primjena vještačke inteligencije u muzici realizovana je prošle godine u produkciji "posljednje" pjesme Bitlsa, Sad i nekad (Now and then). Naime, AI program je bio angažovan na tome da sa amaterskog snimka, sa stare kasete, izoluje glas Džona Lenona od zvuka klavira u pozadini i "očisti" ga od šumova. Rezultat je bio tako dobar da je poprilično utišao protivnike AI, jer je svima bilo jasno da "živ čovjek" taj posao nikada ne bi mogao dovoljno kvalitetno i brzo da obavi...