fbpx

Smak svijeta u snu Albrehta Direra

Smak svijeta u snu Albrehta Direra

 

 Direr, Snoviđenje, foto:wga.hu

Koliko često vidim veliku umjetnost u snu, ali kada se probudim ne mogu da je se sjetim, napisao je Direr

Albreht Direr je usnio nešto što bi današnjeg gledaoca moglo podsjetiti na nuklearne eksperimente u Nevadi, ili neku drugu vrstu atomskog čistilišta na kome se trenira smak svijeta. Pola milenijuma prije cijepanja atoma, Nagasakija i Hirošime, veliki slikar je zapravo u snu vidio nešto što mu je ličilo na veliku vodu koja pada sa neba.

Akvarel i prateći tekst opisuju apokaliptični san koji je Direr usnio u noći između 7. i 8. juna 1525. Na slici je prikazan pejzaž sa razbacanim drvećem. Ogroman stub vode šiklja, širi se blizu zemlje i poplavljuje, dok drugi manji stubovi vode počinju da padaju sa neba. Istoričari ukazuju da je slika nastala u periodu velike vjerske neizvesnosti, sa rođenjem Reformacije, i mnogi su se plašili da će potop uništiti svet.

Ispod akvarela Direr je napisao opis:

"Imao sa, ovu viziju u snu i vidio koliko je velikih voda palo sa neba. Prvo je udarilo u zemlju oko četiri milje od mene tako strašnom snagom, ogromnom bukom i prskanjem da je potopilo čitav kraj. Bio sam toliko šokiran ovim da sam se probudio prije provale oblaka. A pljusak koji je uslijedio bio je ogroman. Neke od voda su pale nešto dalje, a neke blizu. I došle su sa takve visine da se činilo da jednako sporo padaju.

4e81b96d 405c 4219 933a 195cb48faa9e

Ali prva voda koja je tako iznenada pala na zemlju, pala je takvom brzinom, praćena vjetrom i tako zastrašujućom hukom, da mi je, kada sam se probudio, cijelo tijelo zadrhtalo i dugo nisam mogao da se oporavim. Kada sam ustao ujutru, naslikao sam gore kako sam ga vidio. Neka Gospod sve okrene nabolje."

U nacrtu svoje neobjavljene knjige "Savjeti mladom slikaru" cijelu deceniju ranije, Direr je zapisao: "Koliko često vidim veliku umjetnost u snu, ali kada se probudim ne mogu da je se sjetim; čim se probudim, moje pamćenje to zaboravlja."

Umjetnik je svoje snoviđenje naslikao na papiru dimenzija 30x45 centimetara, u tehnici akvarela, a djelo se čuva u Muzeju istorije umjetnosti u Beču.

Normalizuj